AYAM ITIK | Ayam itik ialah haiwan yang dipelihara bagi mendapatkan daging dan telur untuk dijadikan makanan. Ayam dan ayam belanda merupakan jenis ternakan yang paling banyak dipelihara. Ternakan lain yang penting termasuklah itik, angsa, ayam mutiara dan ayam denak. Sesetengah jenis ternakan ini sangat berharga di negara-negara tertentu. Contohnya, ayam mutiara dan itik nila adalah ternakan penting di Perancis, manakala petani di bahagian timur Eropah pula memelihara banyak angsa. | UMUM | |
TELUR MASIN | TELUR MASIN, telur yang diperam atau direndam dalam air yang dimasak dengan garam. Telur ini akan menjadi cukup masin selepas direndam selama 30 hingga 40 hari. Telur masih boleh dibuat daripada telur ayam atau telur itik. | BUDAYA | Konsep |
VEGETARIANISME | Vegetarianisme merupakan suatu amalan diet yang menghindari daging seperti daging lembu, khinzir, ayam, dan ikan dan mungkin juga termasuk produk daripada haiwan tersebut seperti gelatin, susu dan hasilan tenusu (keju, mentega), telur, madu dan sebagainya. | PEMAKANAN | Proses/Tindak Balas |
SALMONELOSIS | Salmonelosis ialah jenis keracunan makanan yang umum dan biasanya dikenali sebagai salmonela kerana ia berpunca daripada jangkitan beberapa jenis bakteria Salmonella . Manusia mendapat salmonelosis daripada makanan atau air yang tercemar dengan bakteria ini. Ayam, itik, susu, telur dan keluaran yang dibuat daripada telur adalah makanan yang sering kali membawa bakteria tersebut. Terdapat juga bakteria Salmonela jenis lain yang menyebabkan beberapa penyakit berjangkit yang lain. Misalnya, bakteria Salmonella typhi menyebabkan demam tifoid (lihat Demam tifoid ). | UMUM | |
SUP SARANG BURUNG | Sup sarang burung ialah makanan orang Cina yang terkenal. Sup luar biasa ini dibuat daripada sarang burung swiflet, iaitu burung tertentu di Asia Tenggara yang tergolong dalam famili burung layang-layang. Sarang burung ini dikukuhkan dengan air liur yang telah keras daripada burung swiflet jantan. Apabila dimasak, sarang burung ini menjadi kenyal yang menjadikan tekstur sup kelihatan menarik. Rasa sup datangnya terutamanya daripada jenis air rebusan sarang burung dimasak. Dalam jenis sup sarang burung yang terkenal, sarangnya dimasak dalam air rebusan ayam pekat yang dicampurkan dengan ayam lembut (putih telur yang dipukul hingga naik dan ayam dicincang halus). Lain-lain jenis sup sarang burung termasuk sup masin yang dihidang sebagai pembuka selera dan sup pencuci mulut yang manis yang dibuat dengan tembikai. | UMUM | |
TEGU | Tegu, yang juga dieja teju, ialah nama bagi dua spesies cicak tanah Amerika Selatan. Beratnya kira-kira 2.5 kilogram dan panjangnya kira-kira 90 sentimeter. Tegu adalah kuat, pantas, dan agresif. Tegu membuat lubang dalam tanah atau di bawah batu. Ia memakan tumbuhan, siput, serangga, dan vertebrata (haiwan bertulang belakang) kecil. Di kawasan ladang, tegu dianggap perosak kerana ia memakan telur dan anak ayam. Tegu betina biasanya bertelur dalam busut anai-anai untuk melindungi telurnya daripada diserang oleh haiwan-haiwan lain. Pengelasan saintifik. Tegu tergolong dalam famili Teiidae. Ia adalah genus Tupinambis. | UMUM | |