Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ci.ko.ri] | چيکوري

Definisi : sj tumbuhan berbunga biru yg ditanam yg daunnya dapat dibuat salad dan akarnya dapat digunakan sbg pengganti kopi, Cichorium intybus. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata cikori


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
chicorycikoriMakanan dan PemakananTeknologi MakananSerbuk yang diperoleh daripada memanggang dan mengisar akar kering Chicorium intybus dan boleh mengandungi lemak atau gula. Cikori biasanya dicampurkan ke dalam kopi untuk memberi perisa.
chicory (Cichorium intybus)cikori (Cichorium intybus)Pentadbiran PerniagaanTiadaSejenis daun hijau untuk salad yang didapati di Amerika Syarikat dan Australia.
chicory (Cichorium intybus)cikori (Cichorium intybus)PertanianTiadaTiada
chicory essenceesen cikoriPentadbiran PerniagaanTiadaTiada
chicory saucesos cikoriPentadbiran PerniagaanTiadaTiada
coffee and chicorykopi dan cikoriPentadbiran PerniagaanTiadaTiada
coffee and chicory essenceesen kopi dan cikoriPentadbiran PerniagaanTiadaTiada
liquid coffee and chicory extractekstrak kopi dan cikori cecairPentadbiran PerniagaanTiadaTiada
anti-inflammatoryantikeradanganHerbaTiadaHerba yang mengurangkan keradangan di dalam tubuh tanpa bertindak secara langsung pada penyebab keradangan. Contoh herba ini ialah cikori, kayu putih, halia, kunyit, betik, kranberi, bunga elder, adas, akar manis, letup-letup, pepermin, kulit kayu pain, rubarb, daun rosemary, kesumba, keladi liar, feverfew dan witch hazel.
inulininulinMakanan dan PemakananMakananKumpulan polisakarida semula jadi yang tergolong dalam kelas gentian diet dan dikenali sebagai fruktan. Inulin dihasilkan daripada bahagian akar atau rizom pelbagai jenis tumbuhan seperti cikori dan articok jerusalem. Inulin mempunyai faedah kesihatan yang tinggi seperti meningkatkan penyerapan kalsium, meningkatkan pertumbuhan bakteria baik dalam usus besar (prebiotik) dan meningkatkan rasa kekenyangan. Dalam industri makanan, inulin digunakan sebagai aditif untuk makanan rendah lemak dan rendah gula.

Kembali ke atas