mutton | daging kambing | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Daging kambing: Isi kambing di antara kulit dengan tulang. |
Shepherd's pie | pai Shepherd | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Makanan yang terkenal sekitar abad ke-18 dalam kalangan pengembala kambing khususnya di Barat. Menggunakan daging kambing kisar bersama kentang lenyek sebagai bahan utama. Diberikan nama Shepherd's Pie bersempena penggunaan daging kambing biri-biri yang diambil daripada perkataan gembala. |
mutton | daging kambing | Veterinar | Tiada | Tiada |
chevon | daging kambing | Veterinar | Tiada | Tiada |
cubed mutton | daging kambing kiub | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tiada |
meat hook | cangkuk daging | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Cangkuk besi untuk menggantung lembu, kambing dan sebagainya semasa hendak mencatu daging tersebut kepada bahagian-bahagian tertentu. |
plantation integration area | kawasan integrasi perladangan | Pertanian | Agroteknologi | Kawasan di dalam satu ladang seperti kelapa sawit, getah dan kelapa yang mengamalkan penanaman tanaman lain bersama-sama tanaman asas. Contohnya, dalam satu kawasan ladang getah, jenis tanaman lain seperti rotan, buah-buahan dan buluh boleh ditanam di antara barisan pokok getah. Usaha sedemikian boleh memberi sumber pendapatan kepada pengusaha ladang sekiranya harga getah turun. Di Malaysia, kawasan integrasi perladangan yang biasa diamalkan ialah penternakan lembu daging dan kambing bersama-sama dengan tanaman kelapa sawit. |
feed conversion ratio | nisbah penukaran makanan | Veterinar | Tiada | Jumlah makanan yang diambil oleh ternakan pada suatu tempoh tertentu dibandingkan dengan kadar pertumbuhan atau peningkatan berat badan yang diperoleh hasil daripada pengambilan makanan tersebut. Keadaan ini menunjukkan kecekapan sesuatu haiwan dalam mengubah makanan kepada peningkatan berat badan atau daging. Nilai yang rendah menunjukkan kadar penukaran yang cekap atau tinggi, dan secara tidak langsung menunjukkan kualiti makanan yang baik. Perkara ini dipengaruhi oleh jenis pemakanan, jantina, jenis dan umur ternakan. Contohnya, ayam pedaging yang baik mempunyai kecekapan kadar pertukaran kumulatif antara 1.8 hingga 2.0 pada umur 6-7 minggu. Manakala bagi lembu dan kambing fidlot pula, nilainya ialah 5-8. Nilai ini adalah kebalikan daripada kecekapan penukaran makanan. Lihat juga kecekapan makanan, kecekapan penukaran makanan. |