niger | hitam | Perubatan | Tiada | Tiada |
cellulase | selulase | Kimia | Biokimia | Kompleks enzim yang dihasilkan oleh kulat Aspergillus niger dan Trichoderma viride yang berkeupayaan menguraikan polisakarida selulosa kepada bahagian-bahagian yang lebih kecil, dan digunakan sebagai bahan bantu dalam proses pencernaan. |
black mould | kulapuk hitam | Biologi | Mikologi | Nama am bagi kulat Aspergillus, misalnya A. niger, yang menghasilkan spora dan miselium berwarna hitam. |
itaconic acid | asid itakonik | Bioteknologi | Tiada | Asid organik yang dihasilkan melalui fermentasi dengan menggunakan strain Aspergillus niger. Asid ini dapat membaiki ciri-ciri serabut, cat, pelapis permukaan, dan juga komponen dalam pembuatan pelekat. |
aspergillosis | aspergilosis | Biologi | Mikologi | Penyakit pada manusia atau haiwan yang disebabkan oleh kulat Aspergillus, terutama A. fumigatus dan A. niger. Kulat ini dapat menyebabkan peradangan dan pembengkakan pada beberapa bahagian tubuh haiwan dan manusia, terutama pada bahagian paru-paru. |
citric acid | asid sitrik | Bioteknologi | Tiada | Acid yang terdapat dalam buah limau atau jus limau. Asid ini juga dapat dihasilkan secara fermentasi oleh Aspergillus niger pada suhu 30oC dengan menggunakan medium molasa. Asid ini digunakan sebagai asidulan dalam minuman ringan, kuih, dan juga sebagai agen pengkompleks dengan logam. |
aspergillus | aspergilus | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Kulat yang terdapat dengan meluas yang kebanyakannya merosakkan makanan seperti kumpulan A. glaucus dan A. repens. Namun begitu, sesetengah spesiesnya pula diperlukan dalam pengeluaran makanan seperti A. niger dalam pengeluaran asid sitrik. |
sparteine poisoning | keracunan sparteina | Kimia | Forensik | Keracunan akibat pendedahan kepada sparteina (formula kimia, C15H26N2), iaitu cecair berminyak likat, larut dalam air, etanol, kloroform dan eter. Alkaloid ini diperoleh daripada kekacang lupin kuning (Lupinus luteus) dan kekacang lupin hitam (Lupinus niger), yang digunakan dalam perubatan sebagai stimulan jantung dan dalam rawatan awal pelahiran. Tanda utama keracunan ialah denyutan lemah, pernafasan tertekan, konvulsi dan paralisis. Kepekatan terapeutik ialah 0.5 �g /mL - I �g /mL |
pectolytic enzymes | enzim pektolisis | Bioteknologi | Tiada | Enzim yang berupaya menguraikan bahan-bahan yang terdiri daripada pektin. Enzim ini dihasilkan oleh bakteria dan kulat, dan terdiri daripada enzim nyahpempolimeran dan pektin esterase. Enzim nyahpempolimeran terdiri daripada enzim endopoligalakturonase atau galakturonopoligalakturonase dan transeliminase. Enzim ini dihasilkan oleh Aspergillus niger atau Sclerotinia libertinia secara fermentasi dalam keadaan pepejal. Kegunaannya adalah untuk menjernihkan jus buah-buahan. |
cellulase | selulase | Bioteknologi | Tiada | Enzim kompleks yang menghidrolisis selulosa kepada selobiosa (EC 3.2.1.4). Enzim ini terdiri daripada beberapa enzim iaitu, β-(1-4) glukan selobiohidrolase, β-(1-4)-glukan glukano hidrolase dan β-glukosidase. Selulase dapat dihasilkan oleh kebanyakan kulat, seperti Trichoderma viride dan Aspergillus niger. |