Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu



Definisi : (protin) zat yg membina tubuh (ter­dapat dlm daging, susu, telur dll): ~ membina tubuh serta membaiki segala bahagian tubuh yg rosak, luka, atau cedera; berprotein mengandungi protein: makanan yg ~. (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : /protin/ zat yg perlu utk membina tubuh dan menjaga kesihatan, yg biasanya terdapat dlm daging (susu dan telur). ~ haiwan protein yg diperoleh dr haiwan, spt ikan dan lembu. ~ tumbuh-tumbuhan protein yg diperoleh dr tumbuh-tumbuhan, spt kacang soya dan kacang tanah. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata Protein


Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
PROTEIN

Protein adalah satu daripada tiga kelas utama

makanan yang diperlukan oleh badan. Yang lain

adalah karbohidrat dan lemak. Protein wujud dalam

setiap sel dan diperlukan oleh hidupan tumbuhan

dan haiwan. Tumbuh-tumbuhan membina protein

daripada bahan dalam udara dan tanah. Manusia

dan haiwan memperoleh protein daripada makanan

yang dimakannya. Makanan yang tinggi kandungan

proteinnya termasuk keju, telur, ikan, daging dan

susu.

UMUM 
TRANSLASIProses biosintesis protein yang menjadi sebahagian daripada teras dogma pusat sesuatu sel. RNA mensintesis protein melalui proses translasi, manakala DNA mensintesis RNA melalui proses transkripsi. Proses ini penting dalam semua sel hidup bagi menjamin perkembangan tumbesaran dan kemandirian sesuatu organisma. Translasi merupakan suatu proses di mana maklumat genetik pada RNA pengutus (mRNA) digunakan sebagai sumber arahan mensintesis rantai polipeptida protein. Proses ini berlaku pada organel ribosom di retikulum endoplasma dalam sitoplasma. Sel harus mempunyai alat yang diperlukan untuk menterjemah maklumat urutan nukleotida mRNA ke jujukan asid amino protein spesifik, iaitu molekul penyesuai RNA pemindah (tRNA), enzim pengaktif, dan faktor protein larut...Rujuk Ensiklopedia Sains dan TeknologiKEJURUTERAANTeori/Teorem/Hukum
ELEKTROFORESISKaedah biologi yang digunakan untuk menganalisis protein dan asid nukleik (DNA dan RNA). Kaedah ini juga digunakan untuk mengasingkan komponen protein dan asid nukleik yang membolehkan kajian komponen sesuatu protein dan asid nukleik dilakukan. Terdapat beberapa jenis elektroforesis, iaitu elektroforesis satu dimensi, elektroforesis dua dimensi, dan elektroforesis kapilari....Rujuk Ensiklopedia Sains dan TeknologiKEJURUTERAANKonsep
ASID AMINO

Asid amino ialah nama sebatian organik yang

menjadikan semua protein dalam benda hidup.

Ahli sains menyebut asid amino sebagai blok

binaan protein . Semua asid amino mengandungi

karbon, hidrogen, oksigen, dan nitrogen.

Sesetengahnya juga mengandungi sulfur.

UMUM 
KASEIN

Kasein ialah protein utama yang diperoleh

daripada susu. Ia ialah ramuan utama dalam keju.

UMUM 
ENZIM

Enzim ialah molekul protein yang mempercepat

tindak balas kimia dalam semua benda hidup.

UMUM 
ALBUMIN

Albumin juga dieja albumen ialah zat bergelatin

(seperti jeli) yang melekit. Bentuk yang biasa dikenali

ialah putih telur. Albumin tergolong dalam kelas

makanan yang dikenali sebagai protein (lihat

Protein ).

UMUM 
KOLAGEN

Kolagen ialah sejenis protein yang ditemui

di seluruh badan manusia dan haiwan.

UMUM 
ANTIBODI MONOKLONAL

Antibodi monoklonal ialah jenis khusus

molekul protein yang dihasilkan di makmal.

Antibodi yang sama dihasilkan secara semula jadi

oleh sistem imun haiwan dan manusia apabila

bahan seperti bakteria dan virus, menyerang badan

asing. Antibodi boleh meneutralkan bahan ini

dengan melekat pada antigen nya. Antibodi semula

jadi dalam darah terdiri daripada campuran banyak

antibodi yang bertindak balas dengan banyak

antigen dan dengan itu menjadi pertahanan barisan

hadapan badan terhadap penyakit. Tetapi larutan

antibodi monoklonal bertindak ke atas antigen

tertentu dan ia boleh dibuat dengan banyak. Ia telah

menunjukkan harapan dalam penyelidikan

perubatan.

UMUM 
SAKARIDA

Sakarida ialah karbohidrat – satu daripada

tiga kelas utama makanan. Lemak dan protein

membentuk dua kelas yang lain. Sakarida

dikelaskan mengikut struktur kimianya.

Monosakarida, yang mempunyai struktur paling

ringkas, termasuk glukosa, iaitu gula yang

didapati dalam darah. Tidak seperti sakarida lain,

monosakarida tidak boleh terurai menjadi

karbohidrat yang lebih ringkas apabila dirawat

dengan asid cair atau melalui tindakan enzim

tertentu. Disakarida , seperti sukrosa (gula meja),

terdiri daripada dua molekul monosakarida yang

disambungkan dengan satu atom oksigen.

Polisakarida, seperti kanji dan selulosa, mungkin

terdiri daripada beribu-ribu monosakarida yang

bersambung. Untuk rajah molekul sakarida, lihat

Karbohidrat. Lihat juga Kanji.

UMUM 
1234

Kembali ke atas