PROTEIN | Protein adalah satu daripada tiga kelas utama makanan yang diperlukan oleh badan. Yang lain adalah karbohidrat dan lemak. Protein wujud dalam setiap sel dan diperlukan oleh hidupan tumbuhan dan haiwan. Tumbuh-tumbuhan membina protein daripada bahan dalam udara dan tanah. Manusia dan haiwan memperoleh protein daripada makanan yang dimakannya. Makanan yang tinggi kandungan proteinnya termasuk keju, telur, ikan, daging dan susu. | UMUM | |
TRANSLASI | Proses biosintesis protein yang menjadi sebahagian daripada teras dogma pusat sesuatu sel. RNA mensintesis protein melalui proses translasi, manakala DNA mensintesis RNA melalui proses transkripsi. Proses ini penting dalam semua sel hidup bagi menjamin perkembangan tumbesaran dan kemandirian sesuatu organisma. Translasi merupakan suatu proses di mana maklumat genetik pada RNA pengutus (mRNA) digunakan sebagai sumber arahan mensintesis rantai polipeptida protein. Proses ini berlaku pada organel ribosom di retikulum endoplasma dalam sitoplasma. Sel harus mempunyai alat yang diperlukan untuk menterjemah maklumat urutan nukleotida mRNA ke jujukan asid amino protein spesifik, iaitu molekul penyesuai RNA pemindah (tRNA), enzim pengaktif, dan faktor protein larut...Rujuk Ensiklopedia Sains dan Teknologi | KEJURUTERAAN | Teori/Teorem/Hukum |
ELEKTROFORESIS | Kaedah biologi yang digunakan untuk menganalisis protein dan asid nukleik (DNA dan RNA). Kaedah ini juga digunakan untuk mengasingkan komponen protein dan asid nukleik yang membolehkan kajian komponen sesuatu protein dan asid nukleik dilakukan. Terdapat beberapa jenis elektroforesis, iaitu elektroforesis satu dimensi, elektroforesis dua dimensi, dan elektroforesis kapilari....Rujuk Ensiklopedia Sains dan Teknologi | KEJURUTERAAN | Konsep |
ASID AMINO | Asid amino ialah nama sebatian organik yang menjadikan semua protein dalam benda hidup. Ahli sains menyebut asid amino sebagai blok binaan protein . Semua asid amino mengandungi karbon, hidrogen, oksigen, dan nitrogen. Sesetengahnya juga mengandungi sulfur. | UMUM | |
KASEIN | Kasein ialah protein utama yang diperoleh daripada susu. Ia ialah ramuan utama dalam keju. | UMUM | |
ENZIM | Enzim ialah molekul protein yang mempercepat tindak balas kimia dalam semua benda hidup. | UMUM | |
ALBUMIN | Albumin juga dieja albumen ialah zat bergelatin (seperti jeli) yang melekit. Bentuk yang biasa dikenali ialah putih telur. Albumin tergolong dalam kelas makanan yang dikenali sebagai protein (lihat Protein ). | UMUM | |
KOLAGEN | Kolagen ialah sejenis protein yang ditemui di seluruh badan manusia dan haiwan. | UMUM | |
ANTIBODI MONOKLONAL | Antibodi monoklonal ialah jenis khusus molekul protein yang dihasilkan di makmal. Antibodi yang sama dihasilkan secara semula jadi oleh sistem imun haiwan dan manusia apabila bahan seperti bakteria dan virus, menyerang badan asing. Antibodi boleh meneutralkan bahan ini dengan melekat pada antigen nya. Antibodi semula jadi dalam darah terdiri daripada campuran banyak antibodi yang bertindak balas dengan banyak antigen dan dengan itu menjadi pertahanan barisan hadapan badan terhadap penyakit. Tetapi larutan antibodi monoklonal bertindak ke atas antigen tertentu dan ia boleh dibuat dengan banyak. Ia telah menunjukkan harapan dalam penyelidikan perubatan. | UMUM | |
SAKARIDA | Sakarida ialah karbohidrat – satu daripada tiga kelas utama makanan. Lemak dan protein membentuk dua kelas yang lain. Sakarida dikelaskan mengikut struktur kimianya. Monosakarida, yang mempunyai struktur paling ringkas, termasuk glukosa, iaitu gula yang didapati dalam darah. Tidak seperti sakarida lain, monosakarida tidak boleh terurai menjadi karbohidrat yang lebih ringkas apabila dirawat dengan asid cair atau melalui tindakan enzim tertentu. Disakarida , seperti sukrosa (gula meja), terdiri daripada dua molekul monosakarida yang disambungkan dengan satu atom oksigen. Polisakarida, seperti kanji dan selulosa, mungkin terdiri daripada beribu-ribu monosakarida yang bersambung. Untuk rajah molekul sakarida, lihat Karbohidrat. Lihat juga Kanji. | UMUM | |