Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[a.mi.la.se] | اميلاسى

Definisi : (Bio) enzim yg menghuraikan kanji dan glikogen menjadi gula ringkas spt glukosa. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[a.mi.la.se] | اميلاسى

Definisi : ist kumpulan enzim yg dpt menukarkan kanji menjadi gula. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata amilase


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
amylolytic enzymeenzim amilolitikMakanan dan PemakananTeknologi MakananEnzim yang boleh menghidrolisis kanji dan glikogen kepada hasil yang larut iaitu maltosa dan dekstrin. Contoh, ?-amilase, ?-amilase, dan amilase pankreas.
amylaseamilaseBioteknologiTiadaEnzim yang menghidrolisis kanji atau glikogen. Enzim ini terdiri daripada dua jenis, iaitu α-amilase dan β-amilase. Enzim α-amilase mengurangkan kelikatan larutan kanji dengan cara menyerang ikatan glukosa di dalam molekul kanji secara rawak untuk menghasilkan oligomer, manakala enzim β-amilase memangkini penyingkiran dua unit glukosa daripada hujung rantai amilosa atau rantai sisi amilopektin. Enzim ini dapat dihasilkan oleh kulat Rhizopus dan Aspergillus atau bakteria, seperti Bacillus licheniformis dan B. subtilis.
salivary amylaseamilase liurBiologiFisiologiSekumpulan enzim amilase yang terdapat di dalam liur yang berfungsi menghadamkan kanji menjadi maltosa. Ia terdiri daripada dua jenis enzim, iaitu �-amilase dan b-amilase.
amylaseamilaseVeterinarPraklinikalEnzim yang menghidrolisis karbohidrat kepada glukosa; maltosa dan dekstrin. Amilase air liur ialah ptialin dan amilase pankreas ialah amilopsin. Sesetengah mamalia seperti kuda; anjing dan kucing tidak mempunyai enzim ini dalam air liur. Enzim ini penting dalam pencernaan untuk menguraikan karbohidrat sebagai sumber tenaga.
amylaseamilaseKimiaBiokimiaKumpulan enzim yang memangkini hidrolisis kanji kepada maltosa. Kumpulan enzim ini terdiri daripada dua enzim, iaitu enzim α-amilase yang memangkini hidrolisis ikatan α -I, 4-glikosida polisakarida yang terdiri daripada unit-unit glukosa, dan enzim β–amilase yang memangkini hidrolisis polisakarida bermula dari penghujung bukan penurunan dan menceraikan unit-unit maltosa. enzim embolisis bd. diastase.
?-amylase?-amilaseMakanan dan PemakananTeknologi MakananEndoenzim yang memecahkan ikatan glikosidik ?-1,4 amilosa dan amilopektin dalam bentuk rawak kepada molekul kecil dekstrin. ?-amilase terdapat dengan meluas dalam tumbuhan dan haiwan.
amylaseamilasePerubatanTiadaEnzim yang menghidrolisis kanji atau glikogen kepada gula yang dihasilkan oleh kelenjar liur dan pankreas.
amylaseamilasePerubatanTiadaEnzim yang menghidrolisis kanji atau glikogen kepada gula yang dihasilkan oleh kelenjar liur dan pankreas.
amylaseamilaseKimiaTiadaEnzim yang menghidrolisis kanji atau glikogen kepada gula yang dihasilkan oleh kelenjar liur dan pankreas.
amylaseamilasePertanianTiadaEnzim yang menghidrolisis kanji atau glikogen kepada gula yang dihasilkan oleh kelenjar liur dan pankreas.
1234

Kembali ke atas