ASID ASETIK | Asid asetik ialah asid organik dan bahan kimia industri yang penting. Asid asetik memberi rasa masam kepada cuka. Cuka yang digunakan di rumah mengandungi lebih kurang lima peratus asid ini. Asid asetik tulen dikenali sebagai asid asetik glasial kerana asid ini memejal pada suhu 17 ° C, iaitu suhu bilik sejuk. Apabila dicairkan dengan air, asid ini dikenali sebagai asid asetik. | UMUM | |
SIDER | Sider ialah minuman beralkohol yang dibuat daripada jus epal. Di Amerika Syarikat ia dikenali sebagai sider keras. Kebanyakan sider mengandungi 5 peratus hingga 7 peratus alkohol. Sider dihasilkan dengan mengisar epal dan memerah jusnya dengan penekan mekanikal. Jus ini kemudiannya dibiarkan menapai . Dalam proses ini, jus disimpan sehingga yis menukarkan gula dalam jus menjadi alkohol. Sider boleh dibuat cuka sider dengan membiarkan bakteria menukarkan alkohol menjadi asid asetik. Asid ini menjadikan cuka berasa masam. Lihat Cuka. | UMUM | |