acetic fermentation | penapaian asetik | Herba | Fitokimia | Proses katabolisme hidupan yang menghasilkan asid asetik melalui degradasi asid lemak, pendekarboksilan asid piruvik yang terhasil daripada glikolisis karbohidrat, atau degradasi asid amino. Asid asetik yang wujud sebagai asetil koenzim-A merupakan bahan perantara utama bagi penghasilan tenaga dalam kitar asid sitrik dan sebatian asas dalam biosintesis pelbagai sebatian metabolik sekunder seperti asid lemak, flavonoid dan terpenoid. |
acetic anhydride | asetik anhidrida | Kimia | Tatanama Kimia | Anhidrida asid asetik, yang berupa cecair tak berwarna dan takat didih 137°C. Digunakan untuk penyediaan atau pembuatan asetat selulosa dan asid asetilsalisilik. |
acetic ester | ester asetik | Kimia | Tiada | Sebarang ester asid asetik. |
glacial acetic acid | asid asetik glasial | Kimia | Tiada | Asid asetik yang 99.8% tulen, bebas daripada air dan menghablur pada 16.6oC. |
glacial acetic acid | asid asetik glasial | Kimia | Tiada | Asid asetik yang 99.8% tulen, bebas daripada air dan menghablur pada 16.6oC. |
acetic fermentation | penapaian asetik | Kimia | Tiada | Pengoksidaan yang menukarkan alkohol kepada asid asetik oleh bakteria genus Acetobacter. |
acetic acid | asid asetik | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Aditif makanan yang digunakan untuk merencat pertumbuhan mikroorganisma dan memberi perisa kepada makanan. Asid asetik digunakan dalam makanan seperti sos, mayones dan jeruk. |
acetic acid | asid asetik | Kimia | Tiada | Asid organik lemah, formula CH3ֿCOOH, takat beku 16.6oC, takat didih 118.1oC, bau ciriannya seperti berwarna, larut campur di dalam air, alkohol dan eter, tetapi tidak larut di dalam karbon disulfida. Asid asetik disediakan secara pengoksidaan etanal atau etanol ataupun secara tindak balas metanol dengan karbon monoksida. Sebatian ini digunakan untuk membuat etanoik anhidrida, selulosa asetat, ester asetik, bahan berwarna dan plastik. Nama bersistemnya ialah asid etanoik. |
synthetic vinegar | cuka tiruan | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Campuran asid asetik gred makanan dengan air. Cuka ini mengandungi antara 4% hingga 12.5% asid asetik dan boleh mengandungi bahan pengawet, karamel, dan rempah. Sinonim cuka buatan. |
auxin | auksin | Botani | Tiada | Fitohormon yang mengawal atur pertumbuhan atau tumbuhan terutamanya melalui pemanjangan sel. Fitohormon ini dapat membantu permulaan pembentukan akar, mengawal perkembangan buah dan kedominanan apeks. Contohnya, asid indol asetik (IAA), asid indol butirik (IBA) dan asid naftalena asetik (NAA). |