Staphylococcus aureus | Staphylococcus aureus | Makanan dan Pemakanan | Makanan | Mikroorganisma anaerobik gram positif yang berbentuk bulat berasal daripada famili Micrococcaceae. Staphylococcus aureus lazimnya didapati pada kulit manusia dan haiwan. S. aureus boleh menyebabkan keracunan makanan akibat pengambilan daging, produk berasaskan daging, telur, salad, produk bakeri dan tenusu yang tercemar. |
green pea (Phaseolus aureus) | kacang hijau (Phaseolus aureus) | Pertanian | Tiada | Tiada |
carbuncle | karbunkel | Perubatan | Tiada | Jangkitan bernekrosis pada kulit dan tisu subkutis oleh Staphylococcus aureus, banyak mempunyai punat yang dipenuhi nanah, diikuti dengan keradangan dan kesakitan setempat. |
carbuncle | karbunkel | Perubatan | Tiada | Jangkitan bernekrosis pada kulit dan tisu subkutis oleh Staphylococcus aureus, banyak mempunyai punat yang dipenuhi nanah, diikuti dengan keradangan dan kesakitan setempat. |
carbuncle | karbunkel | Perubatan | Tiada | Infeksi menekrosis pada kulit dan tisu subkutis oleh Staphylococcus aureus. Berbeza daripada bisul, lesion ini mempunyai banyak punat yang dipenuhi nanah. |
carbuncle | karbunkel | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Jangkitan bernekrosis pada kulit dan tisu subkutis oleh Staphylococcus aureus, banyak mempunyai punat yang dipenuhi nanah, diikuti dengan keradangan dan kesakitan setempat. |
carbuncle | karbunkel/pekung | Perubatan | Tiada | Jangkitan bernekrosis pada kulit dan tisu subkutan yang biasanya disebabkan bakteria Staphylococcus aureus. Jangkitan ini melibatkan kawasan yang besar dan kerap berlaku kepada pesakit diabetes. |
carbuncle | karbunkel | Herba | Fitoterapi | Jangkitan bernekrosis pada kulit dan tisu subkutis yang biasanya disebabkan oleh bakteria Staphylococcus aureus. Jangkitan ini melibatkan kawasan yang besar dan kerap berlaku kepada pesakit diabetes. |
furuncle | furunkel | Herba | Fitoterapi | Keradangan bernanah pada kulit atau di bawah kulit yang disebabkan oleh jangkitan kuman Staphylococcus aureus; bisul. |
pathogenic bacteria | bakteria patogenik | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Kumpulan bakteria yang boleh menyebabkan penyakit melalui jangkitan atau pengeluaran toksin dalam makanan. Contoh, Staphylococcus aureus dan Clostridium botulinum. |