avocado oil | minyak avokado | Kimia | Tiada | Minyak buah avokado yang mengandung vitamin A,D dan E dan fitosterol serta lesitin. |
chilled avocado puree | sup pekat avokado | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Sup puri daripada avokado, sos tobasko dan krim yang disajikan sejuk. |
alligator pear | avokado | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Buah berkulit tebal berbentuk seperti buah pear, berwarna hijau kekuningan sehingga ungu kehitaman, mempunyai satu biji yang besar berwarna kuning, dan digunakan sebagai salad. |
avocado juice | jus avokado | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tiada |
avocado (Persea americana/Persea gratissima) | avokado (Persea americana/Persea gratissima) | Pertanian | Tiada | Tiada |
enzymatic browning | pemerangan berenzim | Makanan dan Pemakanan | Makanan | Proses kimia yang melibatkan polifenol oksidase, katekol oksidase dan enzim lain yang menghasilkan melanin dan benzokuinon daripada fenol semula jadi serta berwarna perang setelah terdedah kepada oksigen. Pemerangan ini memberikan kesan yang tidak baik kepada buah-buahan dan sayur-sayuran segar seperti epal, kentang, pisang dan avokado serta makanan laut seperti udang. Walau bagaimanapun, pemerangan berenzim ini memberikan kebaikan dalam pembentukan warna dan perisa teh, buah ara serta kismis. |