Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[a.wét] | اويت

Definisi : (awét) tahan lama, tidak lekas (mudah) rosak; makanan ~ makanan yg tahan lama; mengawet, mengawetkan membuat supaya tahan lama (tidak busuk, rosak, dsb), meme­lihara atau mengekalkan (kesegaran dsb sesuatu): ~ makanan; pengawetan perihal (proses, perbuatan, dsb) mengawet; pengawet bahan yg digunakan utk meng­awet­kan. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[a.wét] | اويت

Definisi : /awét/ tidak lekas rosak; tahan lama: makanan ~. ~ muda sentiasa kelihatan lebih muda drpd usia sebenar. mengawetkan menjadikan tahan lama: ~ buah-buahan. pengawetan proses atau kerja menjadikan sesuatu awet. pengawet bahan yg digunakan utk mengawetkan. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata awet


Glosari Sains Untuk Sekolah

Istilah Bahasa MelayuIstilah Bahasa InggerisHuraianPeringkat
bahan awetpreservativeBahan kimia yang ditambah ke dalam bahan makanan supaya tidak mudah rosak atau busuk. Contohnya, asid sorbik dijadikan pengawet keju dan asid benzoik merupakan pengawet makanan dalam tin.Menengah Rendah
bahan awetpreservativeBahan kimia yang ditambah ke dalam bahan makanan supaya tidak mudah rosak atau busuk. Contohnya, asid sorbik dijadikan pengawet keju dan asid benzoik merupakan pengawet makanan di dalam tin.Menengah Atas
bahan tambahadditiveBahan yang dicampurkan ke dalam bahan utama, lazimnya pada kepekatan yang rendah untuk fungsi tertentu. Contohnya, bahan pengantioksida, bahan perencat, dan bahan awet.Menengah Atas

Kembali ke atas