Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ba.ter] | باتر

Definisi : (ERT) bancuhan drpd tepung, telur, dan susu atau air utk membuat lempeng atau menyalut daging, sayur-sayuran dsb sebelum digoreng. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ba.ter] | باتر

Definisi : ist bancuhan drpd tepung, telur dan susu atau air utk membuat lempeng atau utk menyalut pisang, daging dsb sebelum digoreng. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata bater


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
batter spreadrebakan baterSosiologiTiadaKebolehan adunan bater untuk merebak dengan rata di dalam kuali apabila bater tersebut dituangkan dengan kuantiti tertentu.
batterbaterMakanan dan PemakananMakananAdunan daripada campuran tepung, telur, susu atau air untuk menyalut daging atau sayur-sayuran sebelum digoreng. Bater boleh bersifat manis atau savouri dengan penambahan rempah, herba, gula, garam dan perisa tertentu. Istilah ini didapati daripada perkataan Perancis, iaitu battre yang bermaksud memukul kerana proses penghasilan bater melibatkan pemukulan dan pengocakan yang kuat.
dropout batterbater jejemputSosiologiTiadaBater yang biasanya terdiri daripada dua bahagian tepung dan satu bahagian cecair, supaya kelikatannya sesuai untuk dijemput dengan tangan atau sudu dengan tidak meleleh .
flour batterbater tepungPentadbiran PerniagaanTiadaBater daripada tepung dan lemak yang dipukul.
sugar batterbater gulaPentadbiran PerniagaanTiadaBater daripada gula kastor yang dipukul bersama lemak.
fritterbater pekatPentadbiran PerniagaanTiadaAdunan daripada tepung, telur, air dan garam yang lebih pekat daripada bater, untuk menyalut buah-buahan atau sayur-sayuran sebelum digoreng.
fritterbater pekatPentadbiran PerniagaanTiadaAdunan daripada tepung, telur, air dan garam yang lebih pekat daripada bater, untuk menyalut buah-buahan atau sayur-sayuran sebelum digoreng.
batterbaterMakanan dan PemakananTeknologi MakananAdunan cair yang terbentuk daripada campuran tepung, cecair serta ramuan lain seperti telur dan susu yang digunakan untuk membuat kek, mufin dan sebagainya. Bater juga digunakan untuk menyalut makanan sebelum digoreng.
batterpemukul (P.JAS, SUK)Pentadbiran PerniagaanTiada1. Bater: Adunan daripada tepung, telur, susu atau air, yang lebih cair daripada bater pekat untuk menyalut daging atau sayur-sayuran sebelum digoreng.
batterpemukul (P.JAS, SUK)Pentadbiran PerniagaanTiada1. Bater: Adunan daripada tepung, telur, susu atau air, yang lebih cair daripada bater pekat untuk menyalut daging atau sayur-sayuran sebelum digoreng.
123

Kembali ke atas