corn popper | alat masak bertih jagung | Sosiologi | Tiada | Alat yang digunakan untuk memasak jagung menjadi bertih. |
pop corn | bertih jagung | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tiada |
popcorn polymerization | pempolimeran bertih | Kejuruteraan | Tiada | Tiada |
popping corn | jagung bertih | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tiada |
crepitus | krepitus | Perubatan | Tiada | Bunyi seperti bertih direndang. |
crepitation | pengertipan | Perubatan | Tiada | 2. Berbunyi seperti bertih di rendang. |
terap | terap | Perhutanan | Sains Kayu dan Hasil Hutan | Nama piawai bagi kayu yang ringan dalam genus Artocarpus dan Parartocarpus, dan Antiaris toxicaria daripada famili Moraceae. Nama tempatan di Semenanjung ialah ara bertih, ipuh, miku, dan sukun, di Sabah paliu, timadang, dan timbangan. Spesies utama kayu ini termasuk Arcorpus elasticus, A. scortechinii, Parartocarpus bracteatus, dan P. venenosus. Gubal kayu terap sukar dibezakan daripada teras kayunya, dan biasanya berwarna kuning atau coklat kekuningan. Kadangkala teras kayunya berwarna coklat tua dan mudah dibezakan daripada gubal kayunya.Tekstur kayunya agak kasar dengan ira yang lurus. Kayu ini mempunyai nilai ketumpatan keringan udara yang berjulat antara 400 hingga 560 kg/m3, dan tergolong dalam kumpulan kayu keras ringan. Kayu ini mudah dikerjakan tetapi sukar dikemas siap, tidak tahan, tetapi mudah diawet. Kadar pengeringan kayu ini berbeza-beza mengikut spesies. Kayu terap sesuai untuk lantai, venir kor, papan lapis, kotak, dan alas angkut. |
corn/maze | jagung | Veterinar | Tiada | Sejenis bijirin Zea mays, dalam famili Graminae, yang bijinya menjadi sumber tenaga utama, iaitu sebanyak 12-14 MJ/kg dalam rangsum ternakan. Jagung mempunyai kandungan protein sebanyak 9-11% manakala kadar kandungan lemak sebanyak 3-4%. Bahan makanan ini digunakan dengan meluas sebagai makanan ayam kerana ia mudah dicerna dan mengandungi pigmen xantofil yang memberi warna kekuningan pada kuning telur dan kulit ayam. Bahan ini sesuai untuk pelbagai jenis haiwan dan mempunyai nilai cerna yang melebihi 80%. Bahan makanan ini juga biasanya akan diberi kepada ternakan selepas ia dikisar, digelek atau dimasak seperti bertih. Selain sumber tenaga, jagung juga boleh menghasilkan bahan sampingan lain seperti batang, tongkol dan mil gluten jagung yang digunakan sebagai sumber foraj untuk ternakan ruminan. |