brew | bru | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 1. Membuat bir, bir berwarna muda dan lain-lain daripada malta dan hop dengan cara merendam, mendidihkan dan menapaikan.,2. Minuman yang dibrukan. |
brewery | kilang bir | Geologi | Tiada | Kilang membuat dan memproses minuman arak seperti bir. |
beer yeast | yis bir | Sosiologi | Tiada | Bahan yang digunakan untuk menapaikan bir. |
brewery | kilang bir | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Kilang membuat dan memproses minuman arak seperti bir. |
brewing industry | perusahaan bir | Geografi | Tiada | Perindustrian membuat dan memproses minuman arak seperti bir. |
beer mug | kole bir | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Kole yang bermuatan 1/2 pt untuk bir. |
brewer’s grain | hampas bru | Veterinar | Tiada | Hasil sampingan dalam industri pembuatan bir, yang menjadi sumber protein dan karbohidrat untuk makanan ternakan ruminan. Dalam pembuatan bir, barli digunakan sebagai bahan utama yang difermentasikan. Hampas yang terhasil daripada proses ini dipanggil hampas bru. Kandungan protein kasar dalam hampas bru ialah di sekitar 27% dengan kandungan tenaga metabolisme sebanyak 2400 kal/g. |
beer | bir | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tiada |
beer | bir | Kimia | Tiada | Minuman beralkohol, dibuat melalui penapaian ekstrak bijiran dan ditambah perisa yang sesuai. |
beer | bir | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Minuman beralkohol, dibuat melalui penapaian ekstrak bijiran dan ditambah perisa yang sesuai. |