Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata daging babi


Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
DAGING BABI

Daging babi ialah daging daripada babi. Di

seluruh dunia daging babi lebih banyak dimakan

daripada daging-daging lain.

UMUM 
DAGING

Daging ialah isi haiwan yang dijadikan makanan.

Daging sebahagian besarnya terdiri daripada otot,

tetapi lemak dan tisu-tisu lain juga boleh dianggap

sebagai daging. Daging yang paling biasa dimakan

di negara industri diperoleh daripada haiwan yang

diternak untuk makanan. Haiwan ini – dan daging

yang diperoleh daripadanya – ialah lembu, babi,

biri-biri, ayam itik dan ayam belanda. Daging

haiwan buruan juga kerap dimakan. Di samping itu,

ikan juga adalah antara haiwan yang menghasilkan

daging.

UMUM 
SOSEJ

Sosej ialah makanan yang dibuat daripada daging

cincang dan dibubuh perasa. Daging yang

digunakan untuk membuat sosej termasuk daging

lembu, haiwan buruan, babi, ayam itik, anak lembu,

dan di sesetengah negara – ikan. Sosej dibubuh

perasa herba dan rempah-ratus, di samping garam,

lada, lada hitam, sage, bawang, gula, dan halia.

Kebanyakan sosej mengandungi sesetengah jenis

bijirin, yang berfungsi sebagai pengikat, dan

sedikit pengawet yang dinamakan nitrit. Nitrit

memberi warna kepada sosej dan membantu

mencegah pertumbuhan bakteria yang

menyebabkan sejenis keracunan makanan yang

dinamakan botulism. Orang Eropah kadangkala

menambah gin atau wain merah kepada sosej

untuk memberikannya rasa yang istimewa.

UMUM 

Kembali ke atas