begedel | [b«.g«.del] | kata nama | sejenis makanan yang dibuat daripada kentang rebus yang dilecek, dibubuh kayu manis, bunga lawang, cengkih dan udang kering yang ditumbuk halus, daun saderi dan daun bawang digaul dengan kuning telur dibentuk bulat-bulat dan dicelup dalam putih telur dan | | | |
tembose | [t«m.bo.s«] | kata nama | sejenis kuih seperti karipap yang berbentuk bulat dan berintikan daging, kentang, bawang besar yang dipotong dadu, dan daun saderi yang dihiris halus, kemudian ditumis dengan bawang-bawang dan rempah. | | | |
lakse joho | [lA/.s« dZo.ho] | | sejenis masakan yang menggunakan spageti (digunakan sebagai laksa) berserta tauge, hirisan timun, bawang besar, daun kesum, daun selasih dan sambal belacan yang dimakan bersama kuah. Kuah laksa dibuat daripada tumisan bawang, cili kisar, rempah laksa, ker | | | |
pendaram | [p«n.dA.ÄAm] | kata nama | sejenis makanan daripada tepung gandum yang dicampur dengan udang pepai, hirisan bawang besar, daun kunyit, dan lada merah serta garam yang digaul bersama dan digoreng berbentuk bulat | | | |