SAYUR | Sayur adalah mana-mana satu daripada banyak makanan berkhasiat yang diperoleh daripada daun, akar, biji, batang, dan lain-lain bahagian tumbuhan tertentu. Sayur dimakan mentah atau dimasak, dan digunakan sebagai sebahagian daripada hidangan utama, dalam salad dan sup dan sebagai snek. Selain sayur dan herba yang ditanam dimakan di negara kawasan tropika, terdapat lebih kurang 100 jenis sayur yang dimakan atau ditanam di merata dunia. | UMUM | |
KEMANGI | Kemangi atau selasih ialah herba tahunan yang digunakan untuk memperisa makanan. Kemangi biasa atau kemangi manis mempunyai daun yang bergerigi tepinya, bunga berwarna putih keungu-unguan. Ia tumbuh setinggi kira-kira 30 sentimeter. Spesies pokok renek tumbuh sehingga 2.5 meter tingginya. Daun kemangi digunakan dalam sup, salad, dan hidangan daging. Kemangi boleh ditanam di laman daripada biji benihnya. Batangnya boleh dipotong dan dikeringkan untuk kegunaan pada musim sejuk. | UMUM | |