pasta | pasta | Makanan dan Pemakanan | Makanan | Sejenis makanan tradisional Itali yang diperbuat daripada tepung gandum durum tanpa ragi yang dicampur dengan air menjadi doh. Doh dibentuk menjadi kepingan atau pelbagai bentuk seperti mi panjang (spageti), tiub (makaroni), rata (fetucini) dan lembaran (lasagna), mempunyai inti (ravioli), abjad dan pelbagai lagi bentuk yang lain. Pasta yang dijual di pasar raya terdapat dalam bentuk yang telah dikeringkan dan perlu direbus terlebih dahulu sebelum dimasak. |
puff pastry | pastri gelembung | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Doh lembut yang mengandungi lemak yang tinggi untuk membentuk lapisan berkeping. Semasa penyediaan, lapisan lemak diselang-seli dengan lapisan doh supaya stim berkumpul semasa pembakaran. Ini mengakibatkan doh mengembang serta membentuk ruang besar di antara lapisan nipis pastri. |
green dough | doh mentah | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Doh roti yang masih belum mengembang. |
slack dough | doh lembut | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Doh roti yang berlebihan air seperti paf krim. |
sticky dough | doh lekit | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Doh roti yang mengandungi cecair yang berlebihan. |
stiff dough | doh kental | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Doh roti yang mengandungi sedikit cecair contohnya donut. |
bread dough | doh roti | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Doh daripada tepung atau mil bijian yang dicampur dengan air, lemak dan bahan penaik kemudian diuli dan dibentuk, dibiarkan kembang sebelum dibakar. |
firm dough | doh kenyal | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Doh roti yang mengandungi sedikit cecair contohnya donut. |
docker | pencucuk doh | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Alat berpaku untuk mencucuk doh bagi membuang gelembung udara. |
bench scraper | pemotong doh | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 1. Alat daripada plastik, kuprum dan kayu untuk memotong doh roti atau biskut selepas proses pengembangan tamat 2. Alat untuk mengikis kesan tepung yang terlekat di atas meja. |