type A gelatin | gelatin jenis A | Farmasi | Tiada | Gelatin yang diperoleh daripada bahan pemula yang dirawat asid dan menunjukkan takat isoelektrik pada nilai pH yang menghampiri 4.7. |
gelatin | gelatin | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Bahan pengegelan dan pemekat yang diekstrak daripada tisu haiwan terutama daripada kulit dan tulang lembu serta babi. Gelatin digunakan dalam pembuatan hasil tenusu, makanan pencuci mulut dan manis-manisan. |
gelatin | gelatin | Farmasi | Tiada | Gel yang terdiri dariapda protein kompleks yang diperoleh secara hidrolisis tulang dan rawan haiwan di dalam air yang mendidih. Protein ini berwarna kuning atau tidak berwarna, larut di dalam air, dan didapati dalam bentuk kepingan atau granul. Protein ini digunakan dalam pembuatan agar-agar, filem, kapsul, dan perekat. |
gelatin | gelatin | Perubatan | Tiada | Protein yang diperoleh daripada kolagen yang terdapat pada kulit, tisu perantara serta tulang dan rawan haiwan melalui proses hidrolisis separa. Protein ini wujud dalam bentuk kepingan, hirisan atau serbuk, dan digunakan dalam pelbagai sediaan ubat dan medium kultur. |
gelatin | gelatin | Kimia | Tiada | Gel yang terdiri daripada protein kompleks yang diperoleh secara hidrolisis tulang dan warna haiwan di dalam air yang mendidih. Protein ini berwarna kuning atau tidak berwarna, larut di dalam air dan didapati dalam bentuk kepingan atau granul. Protein inidigunakan dalam pembuatan agar-agar, filem dan perekat. |
Japanese gelatin | gelatin Jepun | Komunikasi Massa | Tiada | Tiada |
active gelatin | gelatin aktif | Komunikasi Massa | Tiada | Tiada |
chromate gelatin | gelatin kromat | Komunikasi Massa | Tiada | Tiada |
edible gelatin | gelatin boleh makan | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tiada |
ferrous chloride gelatin | gelatin ferus klorida | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tiada |