apple juice | jus epal | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tiada |
cider | sider | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Jus epal yang ditapai dan mengandungi lebih daripada 8.5% alkohol. |
apple juice | jus epal | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Air daripada epal yang telah dihancurkan, diperah atau dikisar. |
titratable acidity | keasidan boleh titrat | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Peratus asid dalam sesuatu sampel makanan yang ditentukan secara titratan dengan alkali standard. Keasidan boleh titrat merupakan peratusan asid utama atau asid yang hadir dalam kuantiti yang banyak seperti asid tartarik dalam jus anggur dan asid malik dalam jus epal. |
cider | sider | Makanan dan Pemakanan | Makanan | Jus perahan epal yang dijadikan minuman atau digunakan dalam pembuatan cuka. Di Britain, sider selalunya mengandungi alkohol manakala di Amerika Syarikat, sider selalunya tidak mengandungi alkohol. Sider keras ialah sider yang mengandungi alkohol. |