ekstrak | /ékstrak/ pati atau jus yg dikeluarkan dr sesuatu spt tumbuhan, buah-buahan atau haiwan: ~ vitamin C dr buah oren. mengekstrak mengeluarkan pati, jus dsb dr sesuatu spt tumbuhan, buah-buahan atau haiwan: ~ jus dr nanas. pengekstrak alat atau mesin yg digunakan utk mengekstrak pati atau jus: Beliau berjaya mencipta ~ jus buah-buahan. | Kamus Pelajar Edisi Kedua |
pemerah | 1. alat atau mesin utk memerah (jus dsb): ~ oren; ~ tebu; 2. orang yg memerah (susu dsb): ~ susu lembu. | Kamus Dewan Edisi Keempat |
ekstrak | (ékstrak) keluaran bahan tertentu drpd sesuatu bahan tumbuhan, haiwan, dll: ~ vitamin C drpd buah oren; mengekstrak mendapatkan (jus dsb) secara menghancurkan, menekan, menyuling dsb: ~ jus drpd nanas; pengekstrakan proses (perbuatan atau tindakan) mengek | Kamus Dewan Edisi Keempat |
jus | air buah-buahan atau air sayur-sayuran: ~ oren. 2 ist cecair yg dikeluarkan oleh bahagian tertentu dlm badan, terutamanya yg terdapat dlm perut utk membantu penghadaman makanan: ~ usus; ~ pankreas. | Kamus Pelajar Edisi Kedua |
jus | 1. air drpd buah-buahan atau sayur-sayuran: ~ oren; 2. (Bio) cecair dlm perut atau bahagian lain tubuh yg membantu penghadaman makanan: ~ usus; ~ pankreas. | Kamus Dewan Edisi Keempat |
jus | air buah-buahan atau air sayur-sayuran: ~ oren. | Kamus Pelajar |
skuasy II | minuman yg diperbuat drpd jus buahbuahan yg ditambah air atau gula: ~ oren; ~ lemon. | Kamus Dewan Edisi Keempat |
perah I | ; memerah memicit dll utk mengeluarkan air (susu dll), memeras: ~ kain; ~ susu lembu; ~ keringat bekerja dgn kuat; ~ otak belajar dgn kuat, berfikir dgn bersungguh-sungguh; memerahkan memerah utk: dia ~ ibunya santan utk dibuat bubur; perahan 1. hasil drpd memerah (air, susu, dll); 2. binatang dll yg diperah: lembu ~; pemerahan perbuatan memerah, pemerasan; pemerah 1. alat atau mesin utk memerah (jus dsb): ~ oren; ~ tebu; 2. orang yg memerah (susu dsb): ~ susu lembu. | Kamus Dewan Edisi Keempat |
asid | (Kim) bahan yg mempunyai nilai pH kurang drpd 7, bersifat mengakis dan boleh menukarkan kertas litmus kpd warna merah; ~ amino sj asid organik yg merupakan unit asas protein; ~ asetik = ~ etanoik sj asid organik lemah, terdapat dlm cuka; ~ askorbik sj asid yg terdapat semula jadi dlm buah-buahan sitrus (spt limau, oren, lemon, dll), dan sayur-sayuran, vitamin C; ~ barbiturik asid organik yg dapat menghasilkan pelbagai ubat pelali dan ubat perangsang tidur; ~ benzoik bahan berhablur berwarna putih yg digunakan sbg pengawet makanan; ~ borik asid lemah yg digunakan sbg antiseptik dan dlm pembuatan kaca perintang haba, enamel, porselin dan gentian kaca; ~ formik asid tanpa warna yg dahulunya diperoleh drpd sesetengah serangga (tetapi kini dapat dihasilkan secara sintetik), digunakan dlm pencelupan tekstil, penghasilan insektisid dsb; ~ hidroklorik sj asid kuat yg sangat mengakis; ~ karboksilik kumpulan asid organik (spt asid asetik) yg terdapat semula jadi di dlm haiwan dan tumbuhan; ~ klorik asid tanpa warna yg mempunyai ciri pengoksidaan yg kuat; ~ kuat asid yg tercerai sepenuhnya menjadi ion di dlm larutan; ~ laktik asid yg terdapat dlm susu masam, digunakan sbg bahan perisa dan pengawet makanan; ~ lemah asid yg tidak tercerai sepenuhnya menjadi ion di dlm larutan; ~ lemak asid karboksilik yg wujud semula jadi di dlm lemak atau minyak haiwan dan sayuran; ~ linoleik asid lemak yg digunakan utk membuat marjerin, sabun, makanan ternakan dsb; ~ maleik asid berhablur yg tidak berwarna, yg digunakan utk membuat resin sintetik dan sbg pengawet minyak dan lemak; ~ mineral asid tak organik yg diperoleh drpd bahan mineral melalui proses kimia; ~ nitrik sj asid kuat yg sangat mengakis dan sangat reaktif; ~ nukleik sj asid yg terdapat dlm semua sel hidup; ~ organik kumpulan sebatian organik yg dapat menderma proton kpd bes; ~ sitrik sj asid yg banyak terdapat dlm buah-buahan sitrus; ~ sulfurik sj asid kuat yg sangat mengakis dan sangat reaktif; ~ sulfurus asid lemah yg tidak stabil, yg terbentuk apabila sulfur dioksida larut di dlm air, dan digunakan sbg bahan pengawet dan peluntur; ~ tartarik asid yg terdapat dlm banyak tumbuhan dan jus buah, biasanya digunakan utk membuat serbuk penaik dsb; ~ urik sj asid organik yg terdapat dlm air kencing;berasid mengandungi asid;mengasid menjadi asid;mengasidkan menjadikan asid;keasidan banyaknya asid dlm sesuatu larutan;pengasidan proses mengasidkan. | Kamus Dewan Edisi Keempat |