orange juice | jus oren | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tiada |
maltaise sauce | sos malta | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Sos Hollandaise bercampur jus oren dan kulit limau dan khas untuk asparagus. |
orange juice | jus oren | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Air perahan oren. |
cocktail sauce | sos koktel | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Sos daripada campuran mayones, sos tomato, cili dan jus oren. |
orange sauce | sos oren | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Sos daripada demi-glas yang dicampur jus oren, kulit oren dan serbuk cayenne. |
adulterated food | makanan tak tulen | Makanan dan Pemakanan | Makanan | Makanan yang ditambah atau diganti dengan bahan yang lebih murah dan rendah kualitinya. Bahan ini digunakan untuk menggantikan sebahagian besar ramuan yang lebih bernilai dalam makanan tersebut. Contoh makanan tak tulen ialah jus oren yang ditambah air, madu yang ditambah gula dan rempah yang ditambah tepung kanji. |
total mould count | kiraan jumlah kulapuk | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Kaedah mengira bilangan atau peratus medan mikroskop kulapuk berfilamen atau berspora dalam amaun makanan tertentu. Kiraan ini boleh ditentukan dengan satu hitungan khusus dikenali sebagai kiraan kulapuk Howard. Contohnya, peratus maksimum medan mikroskop bagi jus oren adalah 15%, jus tomato 20% dan jus strawberi 55%. Lihat juga kiraan kulapuk Howard. |