corbel | sesangga | Kejuruteraan | Tiada | Bata atau batu, kerap kali dibentuk dengan menggunakan acuan, yang mengunjur keluar daripada dinding untuk menahan beban. |
prose poem | puisi prosa | Kesusasteraan | Tiada | Bentuk prosa berirama, kerap kali dihiasi dengan bahasa kiasan dan imajan. |
brine | pekasin | Hidrologi | Tiada | Larutan garam yang sangat pekat yang kerap kali dihasilkan oleh sejatan atau pembekuan air laut. Kepekatan jumlah pepejal terlarut (TDS) biasanya jauh lebih tinggi dari yang terdapat dalam air laut. |
prevailing easterlies | angin timuran lazim | Geografi | Tiada | Angin timuran yang bertiup kerap kali daripada arah tertentu di sesebuah kawasan. |
cumulant | kumulan | Matematik | Tiada | Set parameter kl bagi satu taburan yang menyukat sifatnya dan kerap kali menyatakan sifat itu. |
governor | pengawal imbang | Mekanik | Gunaan | Alat yang digunakan untuk mengawal laju min enjin kerana kerap-kali enjin dikehendaki bergerak pada laju yang malar walau apa pun kuasa yang dikehendaki daripadanya. Pengawal imban mengawal kadar aliran bahan api. |
live oil | minyak hidup | Kejuruteraan | Petroleum | Minyak yang mengandungi gas terlarut di dalamnya dan keadaannya kerap kali berubah, bergantung pada suhu dan tekanan yang bertindak terhadapnya. Dengan demikian minyak jenis ini berkeadaan tidak stabil. |
denudation | penggondolan | Hidrologi | Tiada | (1) Penghakisan jirim pepejal bumi oleh hujan, ibun, angin atau air. Kerap kali menyangkut pengikisan tanih hingga ke batuan dasar. |
revolute | revolut | Mekanik | Gunaan | Pasangan yang hanya membenarkan putaran nisbi dan, oleh itu, mempunyai satu darjah kebebasan sahaja. pasangan ini kerap kali dinamai ‘sendi cemat’ atau pasangan putar. Lihat juga pasangan. |
chilling | pendinginan | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Proses penurunan suhu makanan dari �1oC hingga 8oC untuk mengurangkan kadar perubahan biokimia dan mikrobiologi serta memanjangkan hayat simpan makanan. Pendinginan kerap kali digabungkan dengan proses lain seperti penapaian, pempasteuran dan penyinaran untuk memanjangkan hayat simpan makanan yang diproses secara minimum. |