dietetic value | khasiat makanan | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tiada |
well-nourished | cukup khasiat | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tiada |
poor nourishment | kurang khasiat | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tiada |
nutrient | nutrien | Biologi | Fisiologi | 1. Bahan makanan yang mengandungi khasiat. 2. Komponen berkhasiat yang terdapat di dalam setengah-setengah makanan, seperti protein, karbohidrat, lemak, vitamin dan mineral. |
sterol | sterol | Herba | Fitokimia | Sebatian steroid yang mengandungi kefungsian alkohol pada C-3. Sebatian sterol yang terdapat dalam tumbuhan secara amnya dikenali sebagai fitosterol dan dipercayai mempunyai khasiat kesihatan yang tinggi. Contohnya, stigmasterol, sitosterol dan kampesterol yang banyak terdapat dalam tumbuhan. |
edible herb | herba boleh makan | Herba | Pemiawaian | Ulam atau sayur-sayuran tradisional yang digunakan dalam resepi masakan sama ada dimakan mentah atau dicelur. Herba boleh makan biasanya dimakan sebagai penyedap rasa dan mempunyai khasiat untuk kesihatan badan dan melindungi daripada penyakit. Contohnya, cekur (Kaempferia galanga) untuk membuang angin dalam badan dan daun pegaga (Centella asiatica) untuk mengubati darah tinggi dan menambah daya ingatan. |
citron | limau sitron | Herba | Fitoterapi | Limau yang tergolong dalam spesies Citrus medica. Spesies ini mengandungi beberapa varieti yang agak berbeza seperti limau kapas, limau susu, limau jari buddha dan limau mata kerbau. Limau sitron mempunyai khasiat perubatan untuk sakit kepala, sakit berkaitan gangguan fikiran dan menjadi salah satu bahan dalam pembuatan kosmetik. |
fresh vegetable | sayur segar | Herba | Botani dan Bioteknologi | Bahagian tumbuhan yang dimakan mentah atau dicelur bersama hidangan utama dan biasanya dimakan bersama sambal belacan, budu dan cencaluk. Sayur segar biasanya dimakan sebagai penyedap rasa dan mempunyai khasiat untuk kesihatan badan dan melindungi daripada penyakit. Contohnya, pegaga untuk mengubati darah tinggi dan menambah daya ingatan, buah peria katak untuk mengubati kencing manis, dan cekur untuk membuang angin dalam badan. |
ayurvedic | ayurvedik | Herba | Pemiawaian | Salah satu kaedah perubatan alternatif yang tertua di dunia dan berasal dari India. Tiga buah buku rujukan utama dalam perubatan ayurvedik ialah Charaka Samhita, Shushruta Samhita dan Astanga Hridaya. Dalam buku tersebut terkandung khasiat perubatan daripada herba, contohnya hempedu bumi (Andrographis paniculata) yang digunakan untuk merawat demam panas. |
Ayurveda traditional medicinal system | sistem perubatan tradisional Ayurveda | Herba | Fitokimia | Sistem penjagaan kesihatan berasaskan langkah perlindungan nyawa menerusi kehidupan secara sihat dan penggunaan langkah-langkah terapeutik yang berkaitan dengan aspek fizikal, mental, sosial dan spiritual. Sistem ini berasal dari benua kecil India. Sistem perubatan Ayurveda juga menggunakan tumbuhan, haiwan dan mineral yang mempunyai khasiat perubatan. Maklumat Ayurveda telah digunakan sebagai asas kajian ke atas pencarian bahan ubatan baru. Contoh ubat-ubatan Ayurveda ialah herba hempedu bumi (Andrographis paniculata) yang dipercayai berkhasiat sebagai melindungi hati daripada penyakit. |