cocoa nip | isi koko/hancuran koko | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tiada |
cracked cocoa | hancuran koko | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Kepingan biji koko yang telah dipanggang dan dikeringkan dipecah-pecah kepada serpihan yang lebih kecil. |
cocoa pod | lenggai koko | Veterinar | Tiada | Kulit yang tinggal selepas biji koko diasingkan daripada buahnya. Bahan ini boleh dijadikan makanan haiwan jika dikeringkan dan dikisar. Ia juga boleh diberi secara segar kepada lembu dan ternakan ruminan lain pada aras kurang daripada 10%. Bahan ini mengandungi teobromin yang merupakan bahan antipemakanan yang tidak sesuai untuk dijadikan makanan ternakan seperti ayam dan itik. |
cacao butter | mentega koko | Kimia | Tiada | Lemak perang yang didapati daripada biji koko, digunakan terutamanya dalam pembuatan coklat, kosmetik dan lain-lain. |
cocoa pod borer | pengorek lenggai koko | Biologi | Entomologi | Serangga perosak yang menyerang tanaman koko. Serangga ini pertama kali dikesan di Sabah pada tahun 1980 dan di Semenanjung Malaysia pada tahun 1986. |
cocoa liquor | likuor koko | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Cecair yang diperoleh daripada pengisaran isi koko. Ia merupakan bahan utama dalam pembuatan coklat. |
theobroma oil | minyak tengkawang | Farmasi | Tiada | Lemak daripada biji koko dan bertakat lebur rendah dan digunakan sebagai dasar supositori dan emolien. mentega koko. |
beverage crop | tanaman minuman | Pertanian | Agronomi | Tanaman yang menghasilkan produk minuman. Contohnya, teh, kopi, koko, roselle dan anggur. Teh, kopi dan koko mengandungi kafein yang merupakan bahan perangsang, manakala roselle dan anggur mengandungi perisa. |
fig moth | kupu-kupu ara | Biologi | Entomologi | Kupu-kupu kecil yang terdapat hampir di seluruh duia. Larva serangga ini merupakan perosak buah koko dan buah-buahan kering. kupu-kupu koko. |
cocoa | koko | Geografi | Tiada | Tiada |