Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[krim] | کريم

Definisi : 1. cecair pekat atau kental berlemak yg berwarna kekuning-kuningan yg timbul di atas permukaan susu dan dijadikan sbg makanan; warna ~ warna kuning keputih-putihan; 2. bahan makanan yg lembut, pekat, dan manis yg berupa spt krim; ~ karamel pencuci mulut yg dibuat drpd telur, gula, susu, dll yg dibubuh karamel di atasnya; 3. bahan berubat yg pekat dan lembut spt krim yg digunakan utk melembutkan kulit, menyeri­kan rambut, dsb; ~ asas krim yg digunakan sbg asas utk mekap. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[krim] | کريم

Definisi : 1 cecair pekat atau bahan yg agak kental yg berlemak dan berwarna kekuning-kuningan. 2 bahan yg pekat (spt yg digunakan sbg alat solek) yg disapukan pd kulit dll. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata krim


Kamus Bahasa Inggeris

KataTakrifSumber
single cream n krim ringan: use ~; double cream will make the sauce too fatty, gunakan krim ringan; krim pekat akan menjadikan kuah terlalu berlemak.Kamus Inggeris-Melayu Dewan
creamn 1. fatty part of milk, krim; (of coconut) pati santan: butter is made from ~, mentega dibuat drpd krim; whipped ~, krim putar; 2. containing fatty part of milk, berkrim: ~ cakes, kek berkrim; 3. creamlike substance, krim: face ~, krim muka; 4. best part, (approp n) + yg terbaik; (of story, joke) intisari: this class is the ~ of the school, kelas ini ialah yg terbaik di sekolah ini; the ~ of society, golongan elit; 5. (colour), (warna) putih kuning;Kamus Inggeris-Melayu Dewan
split 4. (dessert) ais krim split: banana ~, ais krim banana split; 5. (in pl) acrobatic move, split: gymnasts must be able to do the ~s, ahli gimnastik mesti boleh membuat split;Kamus Inggeris-Melayu Dewan
creamvt 1. remove cream from, membuang krim drpd: to ~ the milk, membuang krim drpd susu; 2. blend by stirring or beating, memutar; ~ the butter and sugar, putar mentega dan gula; 3. mash (potato etc) and mix with milk, butter, etc, memutar; 4. (US), (sl) defeat, lipat.Kamus Inggeris-Melayu Dewan
creaminessn 1. quality of being rich in cream, /kaya, penuh/ dgn krim: the ~ of the custard, kastard yg kaya dgn krim; 2. (of voice) kelunakan; 3. (of colour) putih kuning; 4. quality of being soft and smooth, kelembutan dan kehalusan.Kamus Inggeris-Melayu Dewan
sour d. (of milk) menjadi masam: put the cream in the fridge or it will go ~, letakkan krim itu dlm peti sejuk, jika tdk krim itu akan menjadi masam;Kamus Inggeris-Melayu Dewan
creamyadj 1. containing much cream, penuh berkrim: this brand of milk is ~, susu jenama ini penuh berkrim; 2. soft and smooth like cream, bak krim; (of complexion) lembut dan halus: ~ soup, sup bak krim; a ~ mixture, campuran bak krim.Kamus Inggeris-Melayu Dewan
whipping creamn krim putar.Kamus Inggeris-Melayu Dewan
sundae n ais krim sundae.Kamus Inggeris-Melayu Dewan
skin-food n /krim, losen/ kulit.Kamus Inggeris-Melayu Dewan
12345678

Kembali ke atas