cream | krim; putar | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 3. Krim: Krim daripada susu yang dihidang bersama teh, kopi dan makanan.,4. Putar: Kaedah memukul mentega dan gula sehingga sebati. |
hydrophilic cream | krim hidrofilik | Herba | Tiada | Krim yang mempunyai fasa akueus sebagai fasa berterusan. Krim ini mengandungi agen pengemulsi minyak dalam air (o/w) seperti sabun natrium atau sabun trolamina, alkohol lemak tersulfat dan polisorbat. Contohnya, krim pencukur, krim tangan dan krim asas. |
cream puff | krim paf | Sosiologi | Tiada | Pastri bulat berlapis yang berisi krim atau krim putar. |
lipophilic cream | krim lipofilik | Herba | Tiada | Krim yang mempunyai fasa lipofilik sebagai fasa berterusan. Krim ini mengandungi agen pengemulsi air dalam minyak (w/o) seperti alkohol bulu biri-biri, ester sorbitan dan monogliserida. Contohnya, krim sejuk dan krim emolien. |
herbal cream | krim herba | Herba | Tiada | Bahan separa pepejal yang mengandungi campuran air dan lemak atau minyak yang melembutkan kulit dan larut campur dengan bahan rembesan kulit. Krim herba digunakan pada kulit atau membran mukus untuk tujuan perlindungan, terapi atau pencegahan. Krim ini memberikan kesan pendinginan dan kurang berminyak daripada salap. Terdapat dua jenis krim iaitu krim lipofilik dan krim hidrofilik. |
cream | krim | Farmasi | Farmaseutik | Emulsi separa pepejal untuk kegunaan luar. Krim emulsi minyak dalam air lazim digunakan kerana mudah dicuci manakala krim emulsi air dalam minyak digunakan sebagai emolien dan bahan pembersih. Contoh krim emulsi minyak dalam air ialah Aqueous Cream BP. |
bombe | ais krim bom | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 2. Ais krim bom: Desert daripada ais krim yang dibekukan dalam bekas berbentuk melengkung dan diliputi dengan meringue. |
eclair | eklair | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Pastri berbentuk jejari daripada pes choux ,diisi krim putar atau krim pastri vanila dan dihias dengan coklat. |
rose water ointment | salap air mawar | Farmasi | Tiada | Dasar salap beremulsi yang digunakan sebagai krim kosmetik malam. krim sejuk. |
cream | krim | Makanan dan Pemakanan | Makanan | Produk tenusu yang dihasilkan dengan memisahkan lapisan atas susu yang tinggi lemak daripada bahagian lain. Dalam pengeluaran krim komersial, proses pemisahan ini dipercepat dengan menggunakan alat pengempar. Krim hendaklah mengandungi tidak kurang daripada 35% lemak susu. |