chantilly | santili | Sosiologi | Tiada | 1. Krim putar yang biasanya manis dan berperisa vanila.,2. Makanan yang disediakan atau dihiasi dengan krim putar. |
cream | krim; putar | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 3. Krim: Krim daripada susu yang dihidang bersama teh, kopi dan makanan.,4. Putar: Kaedah memukul mentega dan gula sehingga sebati. |
cream | krim; putar | Ekonomi | Tiada | Tiada |
cream | krim; putar; putih kuning | Kesenian | Tiada | Tiada |
cream | krim; putar | Perubatan | Tiada | Tiada |
whipping cream | krim putar | Veterinar | Tiada | Tiada |
mousse | mus | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Pencuci mulut yang diperbuat daripada krim putar dindin, gula, perisa serta campuran aiskrim atau gelatin. Ia bertekstur ringan dan lembut kerana pembentukan buih, dan biasanya disimpan sejuk. |
eclair | eklair | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Pastri berbentuk jejari daripada pes choux ,diisi krim putar atau krim pastri vanila dan dihias dengan coklat. |
cream chantilly | krim putar | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Krim yang dipukul dengan gula dan vanila. |
rhum baba | baba rum | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Baba yang direndam dalam rum dan dihias dengan krim putar. |