Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu



Definisi : lada yg kulitnya tidak dibuang, Piper nigrum; (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : lada yg buahnya bulat dan hitam warnanya, Piper nigrum. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
lada
Rujuk :cili


Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
LADA HITAM UMUM 
SOSEJ

Sosej ialah makanan yang dibuat daripada daging

cincang dan dibubuh perasa. Daging yang

digunakan untuk membuat sosej termasuk daging

lembu, haiwan buruan, babi, ayam itik, anak lembu,

dan di sesetengah negara – ikan. Sosej dibubuh

perasa herba dan rempah-ratus, di samping garam,

lada, lada hitam, sage, bawang, gula, dan halia.

Kebanyakan sosej mengandungi sesetengah jenis

bijirin, yang berfungsi sebagai pengikat, dan

sedikit pengawet yang dinamakan nitrit. Nitrit

memberi warna kepada sosej dan membantu

mencegah pertumbuhan bakteria yang

menyebabkan sejenis keracunan makanan yang

dinamakan botulism. Orang Eropah kadangkala

menambah gin atau wain merah kepada sosej

untuk memberikannya rasa yang istimewa.

UMUM 
REMPAH

Rempah ialah nama yang diberi kepada perasa

makanan yang dibuat daripada tumbuhan. Rempah

mempunyai rasa dan bau yang kuat. Sesetengah

rempah dinilai kerana rasanya, dan yang lain

kerana baunya. Manusia di seluruh dunia

menambah rasa makanan dengan rempah. Rempah

biasa termasuk lada hitam, buah pala, cengkih,

halia, allspice, mace, mustard, dan kayu manis.

UMUM 
SISTEM KANGCU

SISTEM KANGCU, sistem pentadbiran yang popular di kalangan masyarakat Cina yang mengusahakan ladang-ladang gambir dan lada hitam di Johor pada abad ke-19.  pada ketika itu, Johor di bawah pemerintahan Temenggung Ibrahim.  Johor mempunyai tanah yang luas yang masih belum diteroka dan sesuai untuk kedua-dua jenis tanaman tersebut.  Kebanyakan kawasan ladang ini terletak di kawasan tebing sungai.  Sistem Kangcu ini dapat dikatakan sebagai sebahagian daripada sistem pajak Cina terawal di negara ini dan satu daripada cara kerajaan Johor mengawal beratus ribu orang Cina di negeri itu.

SEJARAH DAN ARKEOLOGIKonsep
SINGGANG

SINGGANG, sejenis masakan rebusan daripada bahan-bahan seperti lengkuas, serai, bawang putih, asam keping dan kadang-kadang ditambah belacan, manisan dan cili belah.  Biasanya ikan digunakan sebagai bahan penting khususnya ikan tongkol atau ikan kayu, ikan tamban dan ikan kembung.  Daging juga boleh dibuat singgang seperti yang terdapat di Johor dan bahan-bahan yang digunakan termasuklah ketumbar, cili kering, halia, lada hitam dan bawang merah yang ditumbuk.  Singgang juga disebut sebagai pindang.

BUDAYAMakanan
PENGAJIAN MELAYU DI AMERIKA SYARIKAT

PENGAJIAN Melayu DI AMERIKA SYARIKAT, pusat pengajian bahasa Melayu.  Pusat ini berkembang sesudah Perang Dunia Kedua.   Namun sebelum itu orang Amerika pernah menyumbang karya mereka dalam bidang pengajian Melayu.  Pengkaji Amerika pertama yang belajar bahasa Melayu ialah David Woodard yang ditawan di Sulawesi Tengah pada tahun 1793.  Laporan dan senarai kosa katanya diterbitkan di London pada tahun 1805.  Pada masa itu juga terdapat ramai pelaut Amerika yang lain terlibat dalam perdagangan lada hitam di Sumatera, dan surat mereka terkumpul dalam koleksi khusus di Amerika.

BAHASABahasa

Kembali ke atas