Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[mal.to.sa] | ملتوسا

Definisi : (Bio) sj gula yg disediakan secara hi­drolisis kanji oleh enzim diastase dan diguna­kan sbg pemanis. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[mal.to.sa] | ملتوسا

Definisi : ist gula yg terbentuk drpd hidrolisis kanji dgn adanya enzim dlm proses tsb. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata maltosa


Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
MALTOSA

Maltosa ialah nama kimia bagi gula malt.

Pembentukan maltosa ialah langkah pertama dalam

proses pencernaan makanan berkanji. Enzim ptialin

dalam air liur menukarkan kanji ke maltosa. Enzim

lain memecahkan maltosa ke glukos (lihat Glukos).

UMUM 

Kembali ke atas