Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[mal.to.sa] | ملتوسا

Definisi : (Bio) sj gula yg disediakan secara hi­drolisis kanji oleh enzim diastase dan diguna­kan sbg pemanis. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[mal.to.sa] | ملتوسا

Definisi : ist gula yg terbentuk drpd hidrolisis kanji dgn adanya enzim dlm proses tsb. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata maltosa


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
maltosemaltosaKimiaTiadaKarbohidrat disakarida, formula C12H22O11, takat lebur 102°C bagi bentuk hablur yang tidak berwarna, larut di dalam air, tidak larut di dalam eter. Maltosa disediakan secara hidrolisis kanji oleh enzim diastase. Maltose digunakan sebagai pemanis.
amylaseamilaseKimiaBiokimiaKumpulan enzim yang memangkini hidrolisis kanji kepada maltosa. Kumpulan enzim ini terdiri daripada dua enzim, iaitu enzim α-amilase yang memangkini hidrolisis ikatan α -I, 4-glikosida polisakarida yang terdiri daripada unit-unit glukosa, dan enzim β–amilase yang memangkini hidrolisis polisakarida bermula dari penghujung bukan penurunan dan menceraikan unit-unit maltosa. enzim embolisis bd. diastase.
maltosemaltosaKimiaTiadaTiada
maltosemaltosaPerubatanTiadaTiada
maltosemaltosaVeterinarTiadaTiada
maltosemaltosaPerubatanTiadaGula disakarida yang terdiri daripada dua molekul glukosa yang bergabung melalui ikatan glikosidik, merupakan unit asas yang membentuk kanji dan boleh dihasilkan melalui hidrolisis kanji.
maltosemaltosaPentadbiran PerniagaanTiadaTiada
maltosemaltosaPentadbiran PerniagaanTiadaTiada
maltosemaltosaPertanianTiadaTiada
maltosemaltosaGerontologiTiadaGula disakarida yang terdiri daripada dua molekul glukosa yang bergabung melalui ikatan glikosidik. Gula ini merupakan unit asas yang membentuk kanji dan boleh dihasilkan melalui hidrolisis kanji.
12345

Kembali ke atas