maltose | maltosa | Kimia | Tiada | Karbohidrat disakarida, formula C12H22O11, takat lebur 102°C bagi bentuk hablur yang tidak berwarna, larut di dalam air, tidak larut di dalam eter. Maltosa disediakan secara hidrolisis kanji oleh enzim diastase. Maltose digunakan sebagai pemanis. |
amylase | amilase | Kimia | Biokimia | Kumpulan enzim yang memangkini hidrolisis kanji kepada maltosa. Kumpulan enzim ini terdiri daripada dua enzim, iaitu enzim α-amilase yang memangkini hidrolisis ikatan α -I, 4-glikosida polisakarida yang terdiri daripada unit-unit glukosa, dan enzim β–amilase yang memangkini hidrolisis polisakarida bermula dari penghujung bukan penurunan dan menceraikan unit-unit maltosa. enzim embolisis bd. diastase. |
maltose | maltosa | Kimia | Tiada | Tiada |
maltose | maltosa | Perubatan | Tiada | Tiada |
maltose | maltosa | Veterinar | Tiada | Tiada |
maltose | maltosa | Perubatan | Tiada | Gula disakarida yang terdiri daripada dua molekul glukosa yang bergabung melalui ikatan glikosidik, merupakan unit asas yang membentuk kanji dan boleh dihasilkan melalui hidrolisis kanji. |
maltose | maltosa | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tiada |
maltose | maltosa | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tiada |
maltose | maltosa | Pertanian | Tiada | Tiada |
maltose | maltosa | Gerontologi | Tiada | Gula disakarida yang terdiri daripada dua molekul glukosa yang bergabung melalui ikatan glikosidik. Gula ini merupakan unit asas yang membentuk kanji dan boleh dihasilkan melalui hidrolisis kanji. |