Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ma.sam] | ماسم

Definisi : 1. rasa spt rasa cuka, asam: kuman-kuman menjadikan susu itu ~; mukanya ber-kerut kerana memakan buah yg ~; 2. tidak jernih (muka) kerana marah dll, bersut, me­rengus, merengut: mukanya ~ setelah di-marahi oleh bapanya; ~ catung sangat masam (bkn muka); ~ kucam masam sungguh; ~ pahit Kd terlalu masam; bagai nikah tak suka prb berdukacita kerana diperlakukan tidak menurut kehendak hatinya; bermasam; ~ muka berkecil hati antara satu sama lain (kerana berkelahi dll), tidak bertegur sapa; memasam menjadi masam: susu ini mulai ~; memasamkan menjadikan masam: dia men-jeling senyum setelah beberapa minit ~ mukanya; kemasaman keadaan masam: cuka mem-punyai kadar ~ sehingga 95%; kemasam-masaman, masam-masaman agak masam. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ma.sam] | ماسم

Definisi : 1 (be)rasa spt rasa cuka, lemon, mempelam muda dsb: Orang yg sedang mengandung kebanyakannya suka memakan buah-buahan yg ~. 2 tidak jernih air mukanya kerana marah dll: Mukanya ~ mendengar jawapanku itu. 3 terdapat asid di dlmnya (bkn tanah): Pokok markisah tidak boleh hidup di tanah yg ~. bermasam; ~ muka tidak bertegur sapa antara satu dgn yg lain (kerana berkelahi dll). memasamkan menjadikan (menyebabkan) masam: Dia ~ mukanya kerana terlalu marah. kemasaman keadaan masam. kemasam-masaman masam sedikit; agak masam. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
masam (adjektif)
1. Bersinonim dengan asam: masam kucam
Berantonim dengan manis

2. Dalam konteks air muka
bersinonim dengan bersut, merengus, merengut, masam catung,
Berantonim dengan manis

Kata Terbitan : memasam, memasamkan, kemasaman,

Puisi
 

Celagi manis celagi masam,
     Buah kelapa atas pintu;
Sekali manis sekali masam,
     Zaman sekarang tidak begitu.


Lihat selanjutnya...(16)
Peribahasa

Masam bagai nikah tak suka.

Bermaksud :

Berdukacita. masam = merengus, bersut.

 

Lihat selanjutnya...(8)


Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
GAS MASAMGas yang masih mengandungi gas hidrogen sulfida (H2S) dalam kuantiti yang melebihi had penerimaan industriKEJURUTERAANSumber/Bahan Alam
EPAL MASAM

Epal masam ialah mana-mana jenis pokok epal

kecil yang mengeluarkan epal kurang daripada

lima sentimeter diameternya.

UMUM 
SITRON

Sitron ialah buah yang besar, biasanya masam

kelihatan seperti lemon. Ia adalah antara buah

sitrus yang terbesar. Pokok sitron tumbuh liar di

timur laut India. Ia juga ditanam secara komersial

di Corsica, Greece, Israel dan selatan Itali, dan

buahnya dieksport ke negara-negara lain. Pokok

sitron yang berduri mempunyai daun sepanjang

10 hingga 18 sentimeter. Tepi daunnya bergerigi

sedikit.

UMUM 
KRANBERI

Kranberi ialah beri merah, masam, bulat atau

bujur yang tumbuh pada pokok menjalar malar

hijau.

UMUM 
ASID SITRIK

Asid sitrik ialah asid organik biasa yang

memberi rasa masam pada buah lemon, limau

dan buah-buahan sitrus yang lain. Jus lemon

mengandungi 6 hingga 7 peratus asid ini. Nama

sitrik berasal daripada perkataan Latin citrus yang

bermakna pokok sitron (sama dengan pokok

lemon dan pokok limau nipis). Carl Wilhelm

Scheele, ahli kimia Sweden adalah orang pertama

yang mengasingkan asid sitrik daripada jus lemon

pada tahun 1784.

UMUM 
ASID ASETIK

Asid asetik ialah asid organik dan bahan kimia

industri yang penting. Asid asetik memberi rasa

masam kepada cuka. Cuka yang digunakan di

rumah mengandungi lebih kurang lima peratus

asid ini. Asid asetik tulen dikenali sebagai asid

asetik glasial kerana asid ini memejal pada suhu

17 ° C, iaitu suhu bilik sejuk. Apabila dicairkan

dengan air, asid ini dikenali sebagai asid asetik.

UMUM 
ASID

Asid ialah sebarang kumpulan sebatian kimia yang

mempunyai sifat-sifat tertentu yang sama. Larutan

asid berasa masam dan menghasilkan rasa pedih

jika terkena pada kulit. Asid melarutkan banyak

logam dan menukar warna kertas litmus biru

kepada merah. Sebatian kimia yang dinamakan bes

atau alkali meneutralkan asid.

UMUM 
ADAS

Adas ialah tumbuhan yang digunakan untuk

membuat jeruk dan sebagai perasa dalam makanan

termasuk ikan, krim masam, dan cuka.

UMUM 
ASID LAKTIK

Asid laktik ialah asid organik biasa yang

ditemui di dalam susu dan makanan tenusu lain

yang telah menjadi “masam”. Ia juga didapati di

dalam sauerkraut , acar dan bir. Ia wujud dalam

dua bentuk iaitu asid D-laktik dan asid L-laktik.

Asid D-laktik terbentuk dengan penapaian gula.

Asid L-laktik ditemui di dalam darah manusia dan

haiwan. Semasa berlakunya aktiviti bertenaga,

asid L-laktik berkumpul di dalam tisu otot hingga

menyebabkan kesakitan dan kelesuan. Perlahan-

lahan ia akan hilang apabila otot pulih semula.

UMUM 
SOREL

Sorel ialah nama yang diberi kepada beberapa

tumbuhan dalam famili gandum kuda. Semua

tumbuhan ini mempunyai daun berjus dan

batang yang mengandungi asid oksalik yang

memberikannya rasa masam. Bunganya yang kecil,

berwarna hijau tumbuh tiga-tiga. Bijinya adalah

kekeras bersegi tiga. Daun sesetengah sorel

bertukar warna menjadi merah terang pada akhir

musim panas.

UMUM 
12

Kembali ke atas