Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ma.yo.nés] | مايونيس

Definisi : (mayonés) sos pekat berkrim yg me­ngandungi campuran telur, susu, dan minyak (biasanya dimakan dgn salad). (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata mayones


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
mayonnaisemayonesMakanan dan PemakananTeknologi MakananEmulsi separuh pepejal yang dibuat daripada minyak sayuran, telur atau kuning telur, cuka dan/atau jus buah sitrus. Mayones boleh juga mengandungi garam, rempah, pemanis dan bahan perisa. Mayones digunakan sebagai sos untuk salad dan makanan lain.
emulsificationpengemulsianMakanan dan PemakananMakananProses penyerakan suatu cecair ke dalam cecair yang tidak larut campur melalui agen pengemulsi untuk mengelakkan kedua-dua jenis cecair berkenaan terasing semula. Terdapat dua jenis pengemulsian, iaitu air dalam lemak serta lemak dalam air. Contoh pengemulsian air dalam lemak ialah mentega manakala pengemulsian lemak dalam air ialah mayones. Mayones diperbuat daripada dua jenis ramuan utama, iaitu susu dan minyak yang tidak bercampur pada asalnya. Penggunaan pengemulsi seperti lesitin (kuning telur dan kacang soya) akan menggabungkan kesemua ramuan tersebut.
mayonnaisemayonesMakanan dan PemakananMakananSejenis emulsi yang digunakan sebagai sos sampingan dalam pelbagai makanan. Mayones dihasilkan dengan mencampurkan minyak sayuran ke dalam campuran kuning telur, cuka atau jus lemon serta perasa. Proses pencampuran ini mestilah dilakukan dengan cepat sama ada secara manual menggunakan pemukul telur atau menggunakan mesin seperti pengadun elektrik untuk memastikan kestabilan emulsi yang terhasil. Kandungan lesitin di dalam kuning telur bertindak sebagai pengemulsi dalam mayones.
mayonnaise a la Russiamayones RusiaPentadbiran PerniagaanTiadaMayones yang dicampur air rebusan daging dengan bahan perasa utama iaitu cuka taragon.
mayonnaisemayonesKimiaTiadaTiada
mayonnaisemayonesPentadbiran PerniagaanTiadaSos daripada kuning telur dan minyak yang dipukul sehingga pekat.
mayonnaisemayonesPentadbiran PerniagaanTiadaTiada
mayonnaisemayonesPentadbiran PerniagaanTiadaTiada
mayonnaise saucesos mayonesPentadbiran PerniagaanTiadaSos daripada kuning telur, dan minyak dan jus lemon di pukul sehingga pekat.
tartar saucesos tartarPentadbiran PerniagaanTiadaSos daripada campuran mayones dengan telur rebus, bawang besar, pelaga jeruk, parsli dan mentimun tikus.
123

Kembali ke atas