PENAPAIAN | | UMUM | |
BIOREAKTOR | Peralatan utama bagu melakukan proses penapaian. | KEJURUTERAAN | Konsep |
MINYAK NILAM | Minyak nilam ialah minyak yang berbau kuat yang digunakan untuk membuat minyak wangi. Minyak ini datangnya daripada daun nilam, iaitu anggota famili pudina. Daunnya dikeringkan dalam cahaya matahari. Ia kadangkala dibiarkan mengalami penapaian (perubahan kimia yang menguraikan bahan terbentuk). Kemudian, stim dilalukan pada daun untuk mengeluarkan minyaknya. Peladang menanam nilam di China, India, Indonesia, Filipina, dan Singapura. | UMUM | |
ASID LAKTIK | Asid laktik ialah asid organik biasa yang ditemui di dalam susu dan makanan tenusu lain yang telah menjadi “masam”. Ia juga didapati di dalam sauerkraut , acar dan bir. Ia wujud dalam dua bentuk iaitu asid D-laktik dan asid L-laktik. Asid D-laktik terbentuk dengan penapaian gula. Asid L-laktik ditemui di dalam darah manusia dan haiwan. Semasa berlakunya aktiviti bertenaga, asid L-laktik berkumpul di dalam tisu otot hingga menyebabkan kesakitan dan kelesuan. Perlahan- lahan ia akan hilang apabila otot pulih semula. | UMUM | |
MEMBRU | Membru ialah proses yang digunakan untuk membuat sesetengah minuman alkohol, terutamanya bir. Ramuan utama yang digunakan untuk membuat bir yang biasa ialah barli, hop, ragi, dan air. Kadang-kadang bijian yang lain juga digunakan. Semua pembuat bir menggunakan proses asas yang sama, iaitu mempelbagaikan ramuan atau masa membru dan suhu untuk memperoleh beberapa jenis bir. Enam langkah pertama ialah: (1) membuat malt, (2) melecek, (3) merebus, (4) penapaian, (5) pematangan, (6) proses akhir. | UMUM | |
ASID TARTARIK | Asid tartarik ialah kimia organik yang terdapat secara semula jadi di dalam buah anggur dan beberapa jenis buah-buahan yang lain. Asid ini biasanya digunakan untuk pengeluaran jem dan minuman anggur berkarbonat. Kebanyakan asid tartarik komersial diperoleh sebagai hasil sampingan industri wain. Kristal asid yang tidak berwarna ini diterbitkan daripada kalium hidrogen tartrat atau argol yang berkumpul di dinding tong wain semasa proses penapaian anggur. | UMUM | |