Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[pe.na.paian] | ڤناڤاين

Definisi : 1. = petapaian sj periuk besar tempat membuat tapai; 2. (Kim) penguraian (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[pe.na.paian] | ڤناڤاين

Definisi : 1 perbuatan atau proses membuat tapai. 2 ist tindak balas kimia yg melibatkan penguraian molekul organik oleh sesuatu bahan spt ragi (kulat, enzim) menjadi bahan yg lebih ringkas. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata penapaian


Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
PENAPAIAN UMUM 
BIOREAKTORPeralatan utama bagu melakukan proses penapaian.KEJURUTERAANKonsep
MINYAK NILAM

Minyak nilam ialah minyak yang berbau kuat

yang digunakan untuk membuat minyak wangi.

Minyak ini datangnya daripada daun nilam, iaitu

anggota famili pudina. Daunnya dikeringkan dalam

cahaya matahari. Ia kadangkala dibiarkan mengalami

penapaian (perubahan kimia yang menguraikan

bahan terbentuk). Kemudian, stim dilalukan pada

daun untuk mengeluarkan minyaknya. Peladang

menanam nilam di China, India, Indonesia, Filipina,

dan Singapura.

UMUM 
ASID LAKTIK

Asid laktik ialah asid organik biasa yang

ditemui di dalam susu dan makanan tenusu lain

yang telah menjadi “masam”. Ia juga didapati di

dalam sauerkraut , acar dan bir. Ia wujud dalam

dua bentuk iaitu asid D-laktik dan asid L-laktik.

Asid D-laktik terbentuk dengan penapaian gula.

Asid L-laktik ditemui di dalam darah manusia dan

haiwan. Semasa berlakunya aktiviti bertenaga,

asid L-laktik berkumpul di dalam tisu otot hingga

menyebabkan kesakitan dan kelesuan. Perlahan-

lahan ia akan hilang apabila otot pulih semula.

UMUM 
MEMBRU

Membru ialah proses yang digunakan untuk

membuat sesetengah minuman alkohol,

terutamanya bir. Ramuan utama yang digunakan

untuk membuat bir yang biasa ialah barli, hop,

ragi, dan air. Kadang-kadang bijian yang lain juga

digunakan. Semua pembuat bir menggunakan

proses asas yang sama, iaitu mempelbagaikan

ramuan atau masa membru dan suhu untuk

memperoleh beberapa jenis bir. Enam langkah

pertama ialah: (1) membuat malt, (2) melecek,

(3) merebus, (4) penapaian, (5) pematangan,

(6) proses akhir.

UMUM 
ASID TARTARIK

Asid tartarik ialah kimia organik yang terdapat

secara semula jadi di dalam buah anggur dan

beberapa jenis buah-buahan yang lain. Asid ini

biasanya digunakan untuk pengeluaran jem dan

minuman anggur berkarbonat. Kebanyakan asid

tartarik komersial diperoleh sebagai hasil

sampingan industri wain. Kristal asid yang tidak

berwarna ini diterbitkan daripada kalium

hidrogen tartrat atau argol yang berkumpul di

dinding tong wain semasa proses penapaian

anggur.

UMUM 

Kembali ke atas