trans fatty acid | asid lemak trans | Makanan dan Pemakanan | Pemakanan | Bentuk asid lemak tak tepu yang mengandungi atom hidrogen pada sisi bertentangan ikatan ganda dua hasil proses penghidrogenan. Proses penghidrogenan menjadikan asid lemak lebih pepejal. Sumber yang kaya dengan asid lemak trans ialah marjerin dan lelemak. Asid lemak trans tidak baik untuk kesihatan. |
hydrogenation | penghidrogenan | Makanan dan Pemakanan | Makanan | Proses kimia yang melibatkan penambahan hidrogen kepada minyak untuk menukarkannya kepada bentuk pepejal. Darjah penghidrogenan dikawal melalui kandungan hidrogen, suhu tindak balas, masa dan pemangkin. Lazimnya, minyak sayuran mengandungi lebih daripada satu ikatan karbon berganda. Proses penghidrogenan mengurangkan hampir kesemua ikatan karbon berganda tersebut dan menukarkan minyak sayuran kepada pepejal atau separa pepejal seperti marjerin. Lemak trans merupakan produk sampingan daripada proses penghidrogenan yang boleh menjejaskan kesihatan manusia. |
catalytic dehydrogenation | penghidrogenan bermangkin | Kimia | Tiada | Penghidrogenan yang menggunakan mangkin seperti nikel atau paladium. |
aromatic hydrogenation | penghidrogenan aromatik | Kimia | Tiada | Penghidrogenan dalam siri naftalena. |
hydrogenation method | kaedah penghidrogenan | Kejuruteraan | Tiada | Kaedah pelabelan tritium melalui proses penghidrogenan sebatian tak tepu oleh gas tritium. |
hydrogenation | penghidrogenan | Fizik | Tiada | Tiada |
hydrogenation | penghidrogenan | Perubatan | Tiada | Tiada |
hydrogenation | penghidrogenan | Perubatan | Tiada | Tiada |
hydrogenation | penghidrogenan | Kimia | Tiada | dengan kehadiran mangkin untuk menjadi sebatian lebih tepu atau sebatian tepu sepenuhnya. |
hydrogenation | penghidrogenan | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tiada |