Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[pe.ren.cah] | ڤرنچه

Definisi : campuran gulai (bahan penyedap gulai). (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[pe.ren.cah] | ڤرنچه

Definisi : bahan (spt udang, daging) yg dicampurkan ke dlm sesuatu masakan supaya lebih sedap: Ikan busuk jangan dibuang, buat ~ si daun kayu. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
rencah2
Kata Terbitan : perencah,


Glosari Dialek Johor

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
lodeh[lo.deh]kata namasejenis masakan daripada sayuran seperti kacang panjang, terung dan lain-lain yang dicampur dengan tempe, tauhu, pucuk tauhu dan suun yang dimasak bersama santan dan sedikit perencah dan dimakan dengan nasi himpit atau ketupat.   

Kembali ke atas