Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[pe.ren.cah] | ڤرنچه

Definisi : campuran gulai (bahan penyedap gulai). (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[pe.ren.cah] | ڤرنچه

Definisi : bahan (spt udang, daging) yg dicampurkan ke dlm sesuatu masakan supaya lebih sedap: Ikan busuk jangan dibuang, buat ~ si daun kayu. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
rencah2
Kata Terbitan : perencah,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
condimentperasa; perencahPentadbiran PerniagaanTiada1. Perasa: Bahan untuk perasa makanan seperti sos Worchestershire, biji sawi, kicap dan lain-lain.,2. Perencah: Campuran berbagai-bagai barang atau rempah supaya masakan menjadi lebih sedap.
condimentperasa; perencahPentadbiran PerniagaanTiada1. Perasa: Bahan untuk perasa makanan seperti sos Worchestershire, biji sawi, kicap dan lain-lain.
red mirepoixmirepoix merahPentadbiran PerniagaanTiadaMirepoix untuk perencah, perasa atau aroma bagi kaldu daging.
white mirepoixmirepoix putihPentadbiran PerniagaanTiadaMirepoix untuk kaldu ikan sebagai perencah dan bahan perasa yang tidak mempunyai lobak merah.
bolognabolognaMakanan dan PemakananTeknologi MakananHasilan daging yang digaul dengan perencah, lemak, bahan isian atau ramuan lain, kemudian dikisar dan dimasukkan ke dalam kelongsong besar asli atau tiruan dan akhirnya dimasak serta disalai.
mirepoixmirepoix; potongan sembaranganPentadbiran PerniagaanTiada1. Mirepoix: Bahan daripada campuran bawang, lobak merah, lik, potongan saderi kasar sebagai perencah, perasa atau bau untuk kaldu dan sos. 2. Potongan sembarangan: Potongan sayur yang tidak seragam.

Kembali ke atas