Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[pe.ri.sa] | ڤريسا

Definisi : 1. sedap (bahan makanan), enak, lazat: sesedap mana pun masakan orang lain, masakan emak lebih ~; 2. rasa tersendiri yg memang merupakan ciri asli atau semula jadi sesuatu, spt buah-buahan dan tumbuhan: ~ oren; ~ anggur; ~ vanila; 3. = bahan ~ bahan yg dibubuh dlm makanan atau minuman utk menambah rasa enaknya: kebanyakan makanan yg diproses telah dicampur dgn pewarna, ~ dan pengawet; berperisa mengandungi perisa: minuman air sirap ~ limau; minuman ~ halia; keperisaan kesedapan, keenakan: nikmatilah ~ buah-buahan sejati. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[pe.ri.sa] | ڤريسا

Definisi : 1 rasa sesuatu makanan (apabila dimakan): Sifat-sifat yg dikehendaki, spt warna bunga, saiz dan ~nya boleh dikekalkan dgn mudah. 2 sedap (bkn makanan); enak; lazat. 3 = bahan ~ bahan yg dimasukkan ke dlm masakan utk mempersedap rasa makanan itu. berperisa mengandungi perisa: minuman air sirap ~ limau. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata perisa


Buku

JudulPenerbitKeluaranTahun TerbitISBN
Perisa: jurnal puisi melayuDewan Bahasa dan PustakaTiada1993 
Perisa: Jurnal Puisi Melayu Bil. 4Dewan Bahasa dan Pustaka (Terbitan)Tiada1996 
Perisa : Jurnal Puisi MelayuDewan Bahasa dan Pustaka (Terbitan)1 October 199419940128-8016
Perisa Jurnal Puisi MelayuDewan Bahasa dan Pustaka (Terbitan)Tiada2001 
Perisa Jurnal Puisi MelayuDewan Bahasa dan Pustaka (Terbitan)Tiada2002 
Perisa Jurnal Puisi MelayuDewan Bahasa dan Pustaka (Terbitan)Tiada2000 
Perisa Jurnal Puisi MelayuDewan Bahasa dan Pustaka (Terbitan)Tiada2004 
Perisa Jurnal Puisi MelayuDewan Bahasa dan Pustaka (Terbitan)Tiada1999 
Perisa : Jurnal Puisi MelayuDewan Bahasa dan Pustaka (Terbitan)1 August 199519950128-8016
Perisa Jurnal Puisi MelayuDewan Bahasa dan Pustaka (Terbitan)Tiada1995 
1234

Kembali ke atas