Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[pe.ri.sa] | ڤريسا

Definisi : 1. sedap (bahan makanan), enak, lazat: sesedap mana pun masakan orang lain, masakan emak lebih ~; 2. rasa tersendiri yg memang merupakan ciri asli atau semula jadi sesuatu, spt buah-buahan dan tumbuhan: ~ oren; ~ anggur; ~ vanila; 3. = bahan ~ bahan yg dibubuh dlm makanan atau minuman utk menambah rasa enaknya: kebanyakan makanan yg diproses telah dicampur dgn pewarna, ~ dan pengawet; berperisa mengandungi perisa: minuman air sirap ~ limau; minuman ~ halia; keperisaan kesedapan, keenakan: nikmatilah ~ buah-buahan sejati. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[pe.ri.sa] | ڤريسا

Definisi : 1 rasa sesuatu makanan (apabila dimakan): Sifat-sifat yg dikehendaki, spt warna bunga, saiz dan ~nya boleh dikekalkan dgn mudah. 2 sedap (bkn makanan); enak; lazat. 3 = bahan ~ bahan yg dimasukkan ke dlm masakan utk mempersedap rasa makanan itu. berperisa mengandungi perisa: minuman air sirap ~ limau. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata perisa


Artikel Akhbar

JudulPengarangAkhbarKeluaran
Perisa 3 : Mendekati dunia puisi Melayu secara intimAdiputraMingguan Watan08.10.1995
Jurnal Perisa DBP tidak ikut jadualTiadaBerita Harian24.01.2007
Koleksi Perisa DBPTiadaHarian Metro23.11.1993
Pelancaran PERISA dan Dialog Puisi NusantaraTiadaUtusan Melayu20.11.1993
Pelancaran PerisaTiadaBacaria04.12.1993
Pelancaran Perisa, dialog puisi NusantaraMat Taib NordinBerita Harian20.11.1993
Perasa dan perisaHantu RayaUtusan Melayu26.05.1975
Lagak Melayu perisa mat salehTabib SiberMetro Ahad31.07.2005
DBP lancar jurnal PERISANafsiah JaniUtusan Malaysia26.11.1993
DBP diminta terbit semula PerisaAkhbar:  Utusan Malaysia18.01.2006

Kembali ke atas