Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[sa.yu.ran] | سايورن

Definisi : ber-macam-macam (berjenis-jenis) sayur: biarlah hamba randaukan dahulu ~. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[sa.yu.ran] | سايورن

Definisi : bermacam-macam jenis sayur. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata sayuran


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
roughagehampasanPerubatanTiadaBahan berserat yang terdiri daripada selulosa, yang terdapat pada kebanyakan sayur-sayuran, terutamanya sayur-sayuran hijau. Bahan yang pukal ini merangsangkan peristalsis usus supaya pelawasan berlaku dengan mudah.
root vegetablesayur-sayuran berubiPentadbiran PerniagaanTiadaJenis sayuran berupa bahagian akar di bawah tanah suatu tanaman yang boleh dimakan, seperti ubi kayu dan lobak.
root vegetablesayur-sayuran berubiPentadbiran PerniagaanTiadaJenis sayuran berupa bahagian akar di bawah tanah suatu tanaman yang boleh dimakan, seperti ubi kayu dan lobak.
vegetable casekotak sayuranSosiologiTiadaBahagian yang menyimpan sayur-sayuran di dalam peti sejuk.
vegetable oilminyak sayuranMakanan dan PemakananMakananLemak daripada tumbuhan yang berbentuk cecair pada suhu bilik. Minyak sayuran diekstrak daripada biji-bijian, buah-buahan atau kekacang. Minyak ini digunakan secara meluas sebagai minyak masak seperti minyak kelapa sawit, minyak zaitun, minyak bunga matahari, minyak jagung, minyak kacang soya dan minyak bijan.
food vegetablesayur-sayuranPentadbiran PerniagaanTiada1. Tumbuhan atau daun-daun yang boleh dimakan seperti pucuk paku, sawi dan lain-lain.,2. Makanan daripada sayur-sayuran sama ada daun-daunan, buah dan sebagainya.
vegetable shorteninglelemak sayuranMakanan dan PemakananMakananSejenis lemak daripada minyak tumbuhan seperti minyak jagung atau minyak kacang soya yang berbentuk pepejal pada suhu bilik. Lelemak sayuran biasanya digunakan untuk menghasilkan pastri yang rapuh.
bonquet garnibonquet garniPentadbiran PerniagaanTiadaGabungan sayur-sayuran dan herba segar yang diikat bersama untuk perasa stew, sup dan sayur-sayuran.
saladsaladPentadbiran PerniagaanTiada1. Makanan daripada aneka sayur-sayuran dan buah-buahan, daging dan ikan sama ada dimasak atau dimakan mentah, dihidang sejuk atau panas. 2. Sayuran daun yang rangup dan berwarna hijau muda sebagai lapik makanan atau dimakan mentah.
entremetierjurumasak; bahagian sayur-mayurPentadbiran PerniagaanTiada1. Jurumasak: Orang yang memasak di bahagian sayur-mayur. 2. Bahagian sayru-sayuran: Bahagian yang menyediakan sup, sayuran dan hidangan daripada nasi dan kentang.
12345678910...

Kembali ke atas