sucrose | sukrosa | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Monosakarida yang terdiri daripada glukosa dan fruktosa. Ia diperoleh daripada gula tebu dan gula bit. Sukrosa larut air dan digunakan sebagai standard dalam membandingkan kemanisan bahan pemanis. Sukrosa merupakan pemanis dan pengawet yang biasa digunakan dalam makanan seperti buah-buahan awet. |
sucrose | sukrosa | Kimia | Tiada | Gula disakarida, formula C12H22O11, berbentuk hablur putih, keras, kering, manis, larut di dalam air dan larut sedikit di dalam alkohol. Sukrosa merupakan disakarida yang terbentuk daripada satu unit glukosa dan satu unit fruktosa. Sebatian ini diperoleh daripada tebu dan bit gula. Sukrosa digunakan sebagai pemanis makanan dan minuman, dan untuk membuat sirap, manisan, jem, karamel, dan bahan farmasi. |
sucrose-restricted diet | diet terhad sukrosa | Sains Kesihatan | Tiada | Diet yang mengehadkan pengambilan sukrosa. |
non-nutritive sweetener | pemanis tanpa zat | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Pemanis yang menyumbang sedikit atau tiada nilai kalori kepada diet normal dan merupakan bahan yang lebih manis daripada pemanis gula asli seperti sukrosa. Pemanis ini biasanya 30 kali hingga beberapa ribu kali lebih manis daripada sukrosa. Contoh, aspartam yang 200 kali lebih manis daripada sukrosa dan alitam yang 2,000 kali lebih manis daripada sukrosa. |
inverted sugar | gula songsang | Kimia | Tiada | Campuran yang terdiri daripada 50% fruktosa dan 50% glukosa yang diperoleh daripada hidrolisis sukrosa dengan asid. Dengan kehadiran fruktosa, gula songsang berbentuk levoputaran di dalam larutan dan lebih manis daripada sukrosa. Kebanyakan buah-buahan mengandungi gula songsang, manakala madu mengandungi lebih 70% gula ini. |
saccharine | sakarin | Makanan dan Pemakanan | Pemakanan | Pemanis alternatif terawal yang dijumpai dan mempunyai kemanisan kira-kira 300 hingga 700 kali lebih manis berbanding dengan sukrosa, tetapi tidak menyumbangkan tenaga kepada tubuh. Sakarin biasanya digunakan dalam makanan diabetik dan makanan kesihatan bagi menggantikan gula (sukrosa). |
sucrose | sukrosa | Veterinar | Tiada | Tiada |
sucrose | sukrosa | Kimia | Tiada | Tiada |
sucrose | sukrosa | Kimia | Biokimia | Hablur putih yang larut di dalam air, boleh terbakar, didapati daripada gula tebu atau bit, dan akan menghasilkan glukosa dan fruktosa apabila dihidrolisiskan. Hablur ini digunakan sebagai pemanis dalam minuman dan jem. |
apparent sucrose content | kandungan sukrosa ketara | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tiada |