pudding | puding | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Makanan yang lembut berkrim biasanya diperbuat daripada tepung, tepung jagung dan sebagainya dan wap atau dibakar. |
cornflour | tepung jagung | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tiada |
maize flour | tepung jagung | Sosiologi | Tiada | Tiada |
cornflour biscuit | biskut tepung jagung | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tiada |
cornflour souffle | souffle tepung jagung | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tiada |
melba sauce | sos melba | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Sos daripada raspberi, jeli currant, gula dan tepung jagung yang dituang ke atas ais krim. |
cornflour | tepung jagung | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tepung berwarna putih yang halus yang merupakan kanji daripada jagung, dan digunakan sebagai agen pemekat dalam makanan seperti puding dan kuah. |
filler | pengisi | Perikanan | Akuakultur | Bahan yang ditambah tanpa menjejaskan nutrisi utama untuk memenuhi formulasi. Contoh pengisi ialah selulosa, gandum, dedak padi dan tepung jagung. |
thicken | pemekatan | Makanan dan Pemakanan | Makanan | Proses meningkatkan kelikatan suatu sistem cecair atau separuh pepejal tanpa mengubah ciri-ciri lain. Contohnya penambahan ramuan makanan seperti tepung jagung ke dalam kuah bagi tujuan pemekatan. |
inactive compound | sebatian tak aktif | Perubatan | Tiada | Sebatian yang terdapat dalam penyediaan ubat yang tidak mempunyai kesan farmakologi yang aktif. Sebatian ini berguna untuk pembentukan jisim, warna dan perasa, menstabilkan campuran serta menghalang pemendakan. Contoh sebatian ini ialah kanji, tepung jagung dan glukosa. Sinonim eksipien. |