aldose | aldosa | Kimia | Biokimia | Kumpulan monosakarida polihidroksi aldehid atau terbitannya yang mengandungi kumpulan aldehid pada C-1. Monosakarida pentosa dan heksosa, seperti D-glukosa, penting dalam biokimia. |
indefinite integral | kamiran tak tentu | Matematik | Tiada | Fungsi yang terbitannya sama dengan sesuatu fungsi yang diberi. Secara simbol, ʃ f(x) dx = F(x) + c, yang F’(x) = f(x). F(x) ialah kamiran tak tentu bagi f(x) dan c ialah pemalar sembarangan. |
analytic function | fungsi analisis | Matematik | Tiada | Fungsi kompleks yang ada terbitannya memenuhi takrif terbitan yang sama seperti terbitan fungsi nyata atau fungsi kompleks. |
aldehyde acid | aldehid asid | Kimia | Tiada | Nama lain bagi asid glioksilat atau terbitannya. |
Saybolt colour | warna Saybolt | Kejuruteraan | Tiada | Warna piawai bagi petroleum dan bahan terbitannya. |
sphingolipid | sfingolipid | Kimia | Biokimia | Lipid seperti sfingomielin yang mengeluarkan sfingosina atau salah satu daripada terbitannya sebagai hasil hidrolisis. |
new chemical entity (NCE) | entiti bahan kimia baru | Sains Kesihatan | Tiada | Bahan kimia baru dan terbitannya yang belum pernah didaftarkan. |
benzene chronic poisoning | keracunan kronik benzena | Kimia | Forensik | Keracunan akibat pengingesan atau penyedutan, mau pendedahan kepada benzena atau terbitannya, misalnya toluena atau xilena. Gejala keracunan tennasuk loya, sakit kepala, pening, hilang selera makan, mengantuk, gementar, pucat dan tiada koordinasi. Dalam kes teruk, kegagalan pernafasan atau nadi jantung yang sangat cepat keracunan kuinidina keracunan kuinina mungkin menyebabkan kematian. Pendedahan jangka panjang mungkin menyebabkan pengurangan sumsum tulang yang mengakibatkan anemia aplastik atau satu bentuk leukemia. |
acetyl chloride | asetil klorida | Kimia | Tiada | Cecair tak berwarna yang berbau sengit, yang diperolehi melalui pengklorinan asid asetik atau terbitannya, dan digunakan dengan meluas dalam penyediaan terbitan asetil. |
biological contaminant | pencemar biologi | Makanan dan Pemakanan | Makanan | Agen biologi seperti bakteria, virus, yis, kulat, parasit dan enzim serta terbitannya yang berbahaya kepada kesihatan manusia dan haiwan sekiranya dihidu, ditelan atau diserap ke dalam badan. |