Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[vi.ta.min] | ۏيتامين

Definisi : bahan organik yg sangat penting yg diperlukan oleh badan dgn jumlah yg kecil dan berperanan dlm pertumbuhan normal, pengawalan kesihatan, dan pencegahan penyakit; jenis-jenisnya: A, B kompleks, B1, B2, C, dll; ~ A sj vitamin larut lemak yg diperlukan utk pertumbuhan normal, pencegahan penyakit rabun malam, dll (banyak terdapat dlm minyak ikan, hati, telur, susu, dll); ~ B1 salah satu vitamin B kompleks yg kekurangannya menye­babkan penyakit beriberi; ~ B2 salah satu vitamin B kompleks yg kekurangannya me­nyebabkan penyakit pelagra; ~ B12 salah satu vitamin B kompleks yg kekurangannya menyebabkan sj penyakit anemia; ~ B kompleks sekumpulan vitamin larut air yg terdiri drpd vitamin B1, B2, B6, B12, dll (banyak terdapat dlm bijirin, yis, hati, dll); ~ C sj vitamin larut air yg kekurangannya boleh menyebabkan penyakit skurvi (banyak ter­dapat dlm buah-buahan sitrus spt oren dan sesetengah sayuran); ~ D sj vitamin larut lemak yg kekurangannya boleh menyebabkan penyakit riket pd kanak-kanak dan kelembutan tulang pd orang dewasa (banyak terdapat dlm minyak ikan, mentega, kuning telur, dll); ~ K sj vitamin larut lemak yg diperlukan utk mening­katkan daya penggumpalan pembekuan) darah semasa berlakunya perdarahan (terdapat dlm kubis, bayam, dll). (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[vi.ta.min] | ۏيتامين

Definisi : zat yg terdapat dlm bahan-bahan makanan dan sangat penting utk tubuh: Limau kaya dgn ~ C, manakala betik kaya dgn ~ A. ~ A vitamin larut lemak yg banyak terdapat dlm minyak ikan, telur, susu, hati, dll, yg diperlukan dlm tubuh utk pertumbuhan normal, mencegah penyakit rabun malam dll. ~ B kompleks sekumpulan vitamin larut air yg terdiri drpd vitamin B1, B2, B6, B12, dll, yg banyak terdapat dlm bijirin, yis, hati, dll. ~ C vitamin larut air yg banyak terdapat dlm buah-buahan sitrus spt oren, limau, dan sesetengah sayuran (kekurangan vitamin ini boleh mengakibatkan penyakit skurvi). (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata vitamin


Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
VITAMINkepentingan dan kesan vitamin dalam kesihatan manusiaPEMAKANANSumber/Bahan Alam
SKURVI

Skurvi ialah sejenis penyakit yang disebabkan oleh

kekurangan asid askorbik (vitamin C) dalam diet.

Jika seseorang tidak mendapat cukup vitamin C,

sebarang luka yang dialaminya sukar sembuh dan

mudah mengalami lebam. Dinding kapilari (saluran

darah yang kecil) pesakit menjadi sangat lemah dan

sekiranya terjadi sedikit tekanan sahaja boleh

menyebab saluran darah tersebut pecah. Mulut

dan gusi pesakit menjadi sakit. Gusi berdarah dan

gigi menjadi longgar. Pesakit kehilangan selera

makan, sendi mereka menjadi sakit, dan gelisah.

Anemia juga boleh berlaku.

UMUM 
MINYAK IKAN KOD

Minyak ikan kod ialah minyak yang berwarna

kuning, berbau hanyir, yang diperoleh daripada

hati ikan kod. Ia mengandungi banyak vitamin A

dan D. Pada satu masa dahulu, ramai orang

memakan minyak ikan kod untuk mencegah

daripada kekurangan vitamin A dan D. Orang yang

tidak mendapat cukup vitamin A mungkin

menghadapi masalah kulit dan mata. Kekurangan

vitamin D boleh menyebabkan riket, iaitu penyakit

yang menyebabkan kecacatan tulang.

UMUM 
OREN

Oren ialah buah-buahan sitrus yang popular

yang disukai oleh penduduk di seluruh dunia.

Buah oren dinilai kerana jusnya yang enak dan

kandungan vitaminnya yang tinggi. Buah ini

merupakan sumber vitamin C yang terbaik dan

juga mengandungi vitamin A dan beberapa

vitamin B.

UMUM 
KUBIS BUNGA

Kubis bunga ialah sayur kebun yang kaya dengan

vitamin dan mineral. Ia paling biasa dimakan,

dimasak, tetapi kadangkala dimakan mentah atau

dijeruk.

UMUM 
KACANG LIMA

Kacang lima ialah kacang yang paling berkhasiat

dalam famili kacang pis. Ia mengandungi protein

yang tinggi dan kaya dengan zat besi, kalsium dan

vitamin.

UMUM 
PRUN

Prun ialah plum manis yang telah dikeringkan.

Pengeringan menjadikan rupa prun berkedut-kedut.

Plum yang terutamanya sesuai untuk dikeringkan

dikenali sebagai plum prun. Prun mempunyai

kandungan besi dan vitamin yang tinggi.

UMUM 
ASPARAGUS

Asparagus ialah sejenis sayur hijau yang berzat.

Manusia memakan pucuk dan batang muda

pokok asparagus ini. Pucuk ini biasanya dikenali

sebagai spears . Asparagus merupakan sumber

protein, vitamin dan galian-galian lain yang sangat

baik. Untuk mendapat rasa yang terbaik serta nilai

pemakanan yang paling tinggi, asparagus segar

hendaklah dimasak hingga lembut dengan api

kecil, supaya kekal warna hijaunya yang terang.

UMUM 
ARTICOK

Articok ialah sejenis tumbuhan besar bak thistle

yang menghasilkan kudup bunga yang boleh

dimakan. Sisik dan jantung (pusat) bunga itu

dimakan sebagai sayur. Jantungnya pula biasanya

ditinkan ataupun dibekukan. Articok membekalkan

sebilangan vitamin dan mineral. Kadang-kadang

articok dikenali sebagai articok glob. Ia berasal

dari kawasan Mediterranean.

UMUM 
SELADA

Selada ialah sayur yang popular yang digunakan

terutamanya untuk membuat salad. Biasanya selada

dimakan segar dan tidak dimasak. Selada adalah

sebahagian daripada banyak diet untuk mengawal

berat badan kerana ia mengandungi sedikit kalori

dan membekalkan kalsium, besi dan vitamin A.

Kebanyakan jenis selada mempunyai daun yang

besar berwarna hijau dan tumbuh rapat ke tanah

pada batang yang sangat pendek. Selada adalah

tanaman ladang yang penting di banyak kawasan di

dunia, dan pekebun rumah menanam beberapa

jenis selada. Perladangan selada mungkin bermula

di Parsi seawal tahun 550 S.M.

UMUM 
12

Kembali ke atas