Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ak.sa.ra] | اکسارا

Definisi : 1 huruf. 2 ist huruf, angka, atau simbol dsb yg dpt dilambangkan dgn kod komputer. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[ak.sa.ra] | اکسارا

Definisi : 1. huruf; 2. (Komp) huruf, angka, dll yg dapat dilambangkan dgn kod komputer. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata aksara


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
graphic characteraksara grafikTeknologi MaklumatTiadaAksara yang berbentuk simbol grafik atau imej. Selain aksara grafik, terdapat juga beberapa jenis aksara lain iaitu aksara angka, aksara abjad dan aksara khas. Contoh aksara grafik adalah seperti , (, (, (, ( dan (.
alphanumeric codekod abjad angkaMatematikTiadaKod bagi set aksara-aksara yang digunakan, iaitu huruf dan digit.
parallel transmissionpenghantaran selari;pemancaran selariKejuruteraanTiada1. Sistem penghantaran maklumat dalam komputer apabila aksara-aksara kata dihantar, biasanya secara serentak melalui talian-talian yang berlainan.,2. Penghantaran secara serentak bit-bit yang membentuk suatu aksara, sama ada melalui saluran-saluran yang berlainan atau frekuensi-frekuensi pembawa yang berlainan pada suatu saluran.
alphabetic wordkata abjadMatematikTiadaPerkataan yang terdiri daripada huruf-huruf sahaja. 2. Perkataan yang mengandungi aksara-aksara daripada abjad yang sama.
daisy-wheel printerpencetak roda daisiPendidikanTiadaPencetak hentaman yang mencetak satu aksara pada satu masa dengan menggunakan mekanisme cetakan yang terdiri daripada roda bergerigi dan aksara-aksara terletak di hujungnya. Pencetak ini boleh menghasilkan output bermutu.
daisy-wheel printerpencetak roda daisiTeknologi MaklumatTiadaPencetak hentaman yang mencetak satu aksara pada satu masa dengan menggunakan mekanisme cetakan yang terdiri daripada roda bergerigi dan aksara-aksara terletak di hujungnya. Pencetak ini boleh menghasilkan output bermutu.
blank characteraksara padam; aksara kosongMatematikTiadaAksara yang membentuk satu ruang kosong semasa dicetak.
acknowledge character (ACK character)aksara akuan (aksara ACK)MatematikTiadaSatu aksara spesifik bagi kawalan komunikasi yang terhantar dalam sambutan yang sebenarnya daripada atur cara terimaan perutusan.
BISYNC (binary synchronous communication)BISYNC (komunikasi segerak perduaan)Teknologi MaklumatTiadaBentuk kawalan talian telekomunikasi yang menggunakan set aksara kawalan, dan jujukan aksara kawalan piawai, untuk penghantaran data berkod perduaan secara aksara demi aksara. Protokol untuk menghubungkan terminal IBM. Sinonim BSC (binary synchronous communication)
dummy characteraksara semuKomputerTiadaAksara yang sengaja disisipkan ke dalam arus aksara untuk mencukupkan bilangan aksara yang dihantar.
12345678910...

Kembali ke atas