Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
back endbahagian belakangTeknologi MaklumatTiadaBahagian atur cara yang menyempurnakan tugas pemprosesan sesebuah atur cara. Dalam LAN atau rangkaian kawasan setempat yang mempunyai seni bina klien/pelayan, aplikasi bahagian belakang boleh disimpan dalam pelayan fail, sementara atur cara bahagian depan akan menyelenggara antara muka pengguna pada setiap stesen kerja. Contohnya sistem pangkalan data pada komputer kerangka utama ialah sistem bahagian belakang berbanding dengan komputer atau stesen kerja yang digunakan oleh pengguna yang mencapai sistem.
control stickkayu kawalAeroangkasaTiadaAlat yang digunakan untuk mengawal permukaan kawal di bahagian belakang, sayap dan ekor pesawat udara.,Alat yang digunakan untuk mengawal permukaan kawal di bahagian belakang, sayap dan ekor pesawat udara.
control columnturus kawalAeroangkasaTiadaAlat yang digunakan untuk mengawal permukaan kawal di bahagian belakang, sayap dan ekor pesawat udara.,Alat yang digunakan untuk mengawal permukaan kawal di bahagian belakang, sayap dan ekor pesawat udara.
butterfly tailekor kekupuAeroangkasaTiadaReka bentuk ekor kapal terbang yang menggabungkan muka tegak dan datar bahagian belakang kapal terbang. Biasanya berbentuk V.,Reka bentuk ekor kapal terbang yang menggabungkan muka tegak dan datar bahagian belakang kapal terbang. Biasanya berbentuk V.
horizontal stabillizerpenstabil mengufukAeroangkasaTiadaKerajang udara ufuk tetap yang melekap di bahagian belakang fiuslaj untuk kestabilan pic.,Aliran udara yang nombor Machnya kurang daripada 0.6.,Luas permukaan sayap apabila dilihat dalam bentuk pelan termasuk semua permukaan boleh gerak dalam konfigurasi menjajap.,Kerajang udara ufuk tetap yang melekap di bahagian belakang fiuslaj untuk kestabilan pic.,Sampel yang mewakili keseluruhan sesuatu bahan atau larutan yang dianalisis untuk sesuatu komponen bagi mengetahui kandungan komponen tersebut.
setback hingeengsel bahagian belakangKejuruteraanTiadaTiada
set back hingeengsel bahagian belakangKejuruteraanTiadaTiada
back-end phasesfasa bahagian belakangTeknologi MaklumatTiadaFasa terakhir dalam kitaran hayat pembangunan perisian iaitu pelaksanaan atur cara dan penyenggaraan.
back-end toolsalat bahagian belakangTeknologi MaklumatTiadaAlat untuk membantu juruanalisis membangun atur cara iaitu menukarkan reka bentuk logik atur cara kepada kod atur cara sebenar.
lumbuslumbusPerubatanTiadaBahagian belakang di antara toraks dan pelvis.
12345678910...

Kembali ke atas