Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini.
Tesaurus
 
mula
Kata Terbitan : mula-mula, semula, bermula, memulakan, memulai, permulaan, pemula,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
entrance avenuelebuh masukLandskapTiadaBahagian permulaan lebuh yang ditanam dengan pokok di kiri dan kanannya.
floweringpembungaanBotaniTiadaProses pengeluaran bunga yang terdiri daripada tiga fasa utama, iaitu fasa pengaruhan. Fasa permulaan dan fasa perkembangan bunga. Fasa pengaruhan melibatkan perubahan fisiologi pada bahagian meristem. Fasa permulaan pula melibatkan transformasi bunga yang diaruhkan, manakala fasa perkembangan melibatkan perkembangan tunas bunga menjadi struktur hingga yang matang.
wave frontdepan gelombangFizikElektromagnet, Keelektrikan dan Kemagnetan1. Permukaan gelombang yang fasanya malar. 2. Bahagian sampul gelombang di antara titik sifar permulaan dan titik puncak gelombang tersebut dan diukur sama ada dalam masa atau jarak.
Ig.prophaseprofasaBiologiHistologi dan Sitologi1. Tahap pertama proses mitosis, iaitu apabila kromosom mulai muncul sebagai bebenang halus dan panjang, kemudian memendek dan menebal. Kromosom ini di bahagian kepada dua kromatin yang saling berdampingan. Proses opembahagian ini berlaku, sama ada pada permulaan tahap profasa atau sebelum proses profasa bermula dengan nyata. 2. Tahap leptoten meiosis.

Kembali ke atas