Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ba.nya/] | باڽق

Definisi : 1 besar jumlahnya: Sekarang ini ~ orang perempuan yg menjadi anggota polis. 2 jumlahnya; bilangannya: Saya tidak tahu berapa ~ wang yg disimpannya di bank. berbanyak-banyak dgn bilangan yg banyak: Patik ~ menjunjung kasih kerana anugerah tuanku kpd patik. membanyakkan menjadikan banyak: Projek ‘Buku Hijau’ bertujuan ~ bahan makanan. memperbanyak menjadikan lebih banyak: Utk ~ susu dan dagingnya, lembu itu telah dikacukkan. kebanyakan 1 sebahagian yg banyak; jumlah yg terbesar: Kambing kampung ~nya dipelihara oleh orang Melayu dan orang India. 2 biasanya; umumnya: ~, asal belajar tentu pandai. 3 biasa: orang ~ orang biasa. pembanyakan perihal atau perbuatan membanyakkan. sebanyak sama banyak dgn: Wang saya tidak ~ itu. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata banyak

Puisi
 

Banyak-banyak bintang tinggi,
     Ada sebiji bintang tembaga;
Banyak-banyak orang di sini,
     Ada seorang berkenan di mata.


Lihat selanjutnya...(195)
Peribahasa

Menggeriak bagai anak nangui.

Bermaksud :

Banyak sekali. (Peribahasa lain yang sama makna: Bagai anak nangui). geriak = berkerumun banyak-banyak.

 

Lihat selanjutnya...(160)

551

There's no accounting for tastes

Dalam kehidupan ini, setiap insan berbeza cara, kesukaan, perangai, tabiat dan sebagainya. Inilah hakikat yang harus kita terima dan fahami meskipun aneh.

Banyak udang banyak garam, banyak orang banyak ragam.

I don't understand why he would rather spend so much money on expensive furniture for his broken-down house. Well I guess, there’’s no accounting for tastes.

Saya tidak faham kenapa dia sanggup berbelanja besar dengan membeli perabut yang mahal-mahal untuk rumahnya yang retak seribu itu. Gamaknya inilah yang dikatakan banyak udang banyak garam, banyak orang banyak ragam.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(39)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
habittabiatPsikologiPsikologi UmumPola tingkah laku yang dipelajari yang kemudiannya berakar umbi dalam diri individu. Dalam konteks pembelajaran, tabiat ini dikaitkan dengan rangsangan yang banyak. Apabila lebih banyak rangsangan dikaitkan dengan sesuatu respons menyebabkan semakin kukuh tabiat yang dibentuk. Contohnya, tabiat merokok merupakan tabiat yang sukar dihentikan kerana tingkah laku ini berlaku dalam banyak situasi. Dalam kehidupan harian, terdapat beberapa tabiat yang dianggap buruk dan perlu dihapuskan. Antara yang dikenal pasti ialah mencarut, menyumpah, mengutuk, mengkritik, menonton televisyen secara berlebihan dan meminum minuman keras.
adipose cellsek adiposBiologiHistologi dan SitologiSel yang banyak mengandungi lemak. Biasanya haiwan atau manusia yang gemuk banyak mempunyai sel ini. adiposit.
transformer coilgegelung pengubahTeknikElektrikGegelung yang terdapat pada pengubah dan biasanya dibuat daripada dawai kuprum yang berpenebatkan mika atau varnis. Oleh itu, pertindihan antara pengalir tidak akan menyebabkan litar pintas. Lebih banyak belitan bererti lebih banyak fluks dan d.g.e. dapat diaruhkan.
cold separatorpemisah sejukKejuruteraanPetroleumProses pemisahan bendalir pengeluaran kepada komponen-komponennya (gas, minyak dan/atau air) yang dilakukan pada suhu rendah (0 – 10 darjah Fahrenheit). Proses ini dilakukan untuk memperoleh lebih banyak peluwap dan lebih banyak wap air yang dipisahkan daripada gas.
actinaktinVeterinarPraklinikalProtein sitorangka yang banyak terdapat dalam sel eukariot dan membentuk sejumlah 5% daripada protein dalam sel. Molekul aktin mempunyai banyak isotip dan yang paling panjang ialah polipeptida 375 asid amino. Aktin mengikat satu molekul ATP dengan kuat dan boleh bergabung untuk membentuk filamen; manakala berkas filamen aktin pula menjadi sitorangka sel. Aktin juga wujud secara gabungan dengan miosin dalam otot untuk membentuk aktomiosin bagi pengecutan otot dan pergerakan.
chlorenchymaklorenkimaBiologiHistologi dan SitologiTisu fotosintesis yang banyak sekali mengandungi kloroplas dan sering mempunyai ruang antara sel yang besar. Tisu ini banyak terdapat pada mesofil daun.
shell transformerpengubah kelompangTeknikElektrikPengubah yang terasnya berbentuk seperti kelompang. Pengubah jenis ini paling banyak digunakan kerana pengagihan fluksnya lebih banyak dan kebocoran fluks kurang terjadi. Bentuk ini diperoleh daripada susunan kepingan besi nipis bersadur penebat berbentuk `E’ dan `I’ yang berselang-seli.
multiparousmultiparusBotaniTiadaBatang simpodial yang terdiri daripada banyak cabang sisi yang dihasilkan serentak oleh tunas-tunas sisi atau jambak bunga jenis sima dengan paksi utamanya berakhir dengan satu bunga dan mengeluarkan banyak bunga di sekeliling paksinya. Proses ini berlaku secara berterusan sehingga membentuk rimbunan pokok atau jambak bunga yang sempurna. Contohnya, pokok mangga atau jambak bunga mangga. Sinonim polikasial.
oral stageperingkat oralPsikologiPsikologi UmumPeringkat awal kehidupan bayi yang banyak menumpukan perhatian kepada peranan mulut sebagai alat melahirkan keseronokan. Menurut Freud, sekiranya seseorang bayi kecewa atau makan dengan banyak, maka bayi itu dikatakan akan mempunyai trait mulut. Individu yang mempunyai trait mulut apabila dewasa akan memperlihatkan personaliti yang berkait dengan mulut seperti menggigit kuku semasa dalam keadaan tegang, pelahap semasa makan, suka bertengkar, sinis atau kuat mengumpat.
compound eyemata majmukBiologiHistologi dan SitologiMata serangga dan krustasea yang banyak mengandungi unit penglihatan yang disebut omatidium. Jumlah omatidium ini di antara puluh seperti pada semut hingga ke beberapa ribu seperti pada pepatung. Apabila jumlahnya banyak, unit-unit ini akan membentuk heksagonal, tetapi apabila hanya sedikit akan membentuk bulatan. Setiap omatidium terdiri daripada lensa kutikel yang mengandungi kon hablur dan sebuah retinul atau sekumpulan sel yang peka cahaya. Keseluruhan mata berbentuk cekung atau separa sfera apabila puncak-puncak kon menumpu ke arah saraf optik di pusat pigmen hitam. Biasanya setiap kon ini diselubungi pigmen hitam yang membolehkan serangga menerima bayang berbentuk mozek, iaitu bayang yang dibina daripada bintik-bintik. Kadangkala selubung pigmen ini boleh mengecut sehingga bayang menjadi terang tetapi menjadi kabur disebabkan pertindihan cahaya, seperti yang biasa terdapat pada serangga nokturnal.
12345678910...

Kembali ke atas