Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ba.nya/] | باڽق

Definisi : 1 besar jumlahnya: Sekarang ini ~ orang perempuan yg menjadi anggota polis. 2 jumlahnya; bilangannya: Saya tidak tahu berapa ~ wang yg disimpannya di bank. berbanyak-banyak dgn bilangan yg banyak: Patik ~ menjunjung kasih kerana anugerah tuanku kpd patik. membanyakkan menjadikan banyak: Projek ‘Buku Hijau’ bertujuan ~ bahan makanan. memperbanyak menjadikan lebih banyak: Utk ~ susu dan dagingnya, lembu itu telah dikacukkan. kebanyakan 1 sebahagian yg banyak; jumlah yg terbesar: Kambing kampung ~nya dipelihara oleh orang Melayu dan orang India. 2 biasanya; umumnya: ~, asal belajar tentu pandai. 3 biasa: orang ~ orang biasa. pembanyakan perihal atau perbuatan membanyakkan. sebanyak sama banyak dgn: Wang saya tidak ~ itu. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata banyak

Puisi
 

Banyak-banyak bintang tinggi,
     Ada sebiji bintang tembaga;
Banyak-banyak orang di sini,
     Ada seorang berkenan di mata.


Lihat selanjutnya...(195)
Peribahasa

Menggeriak bagai anak nangui.

Bermaksud :

Banyak sekali. (Peribahasa lain yang sama makna: Bagai anak nangui). geriak = berkerumun banyak-banyak.

 

Lihat selanjutnya...(160)

551

There's no accounting for tastes

Dalam kehidupan ini, setiap insan berbeza cara, kesukaan, perangai, tabiat dan sebagainya. Inilah hakikat yang harus kita terima dan fahami meskipun aneh.

Banyak udang banyak garam, banyak orang banyak ragam.

I don't understand why he would rather spend so much money on expensive furniture for his broken-down house. Well I guess, there’’s no accounting for tastes.

Saya tidak faham kenapa dia sanggup berbelanja besar dengan membeli perabut yang mahal-mahal untuk rumahnya yang retak seribu itu. Gamaknya inilah yang dikatakan banyak udang banyak garam, banyak orang banyak ragam.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(39)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
data relationshiphubungan dataTeknologi MaklumatTiadaJenis perhubungan antara entiti, iaitu satu ke satu, satu ke banyak, banyak ke satu dan banyak ke banyak.
habittabiatPsikologiPsikologi UmumPola tingkah laku yang dipelajari yang kemudiannya berakar umbi dalam diri individu. Dalam konteks pembelajaran, tabiat ini dikaitkan dengan rangsangan yang banyak. Apabila lebih banyak rangsangan dikaitkan dengan sesuatu respons menyebabkan semakin kukuh tabiat yang dibentuk. Contohnya, tabiat merokok merupakan tabiat yang sukar dihentikan kerana tingkah laku ini berlaku dalam banyak situasi. Dalam kehidupan harian, terdapat beberapa tabiat yang dianggap buruk dan perlu dihapuskan. Antara yang dikenal pasti ialah mencarut, menyumpah, mengutuk, mengkritik, menonton televisyen secara berlebihan dan meminum minuman keras.
Chargaff�s ruleperaturan ChargaffBiologiGenetikPeraturan yang mengatakan bahawa dalam DNA sesuatu spesies, bes adenina mesti sama banyak dengan bes timina dan bes guanina mesti sama banyak dengan bes sitosina. Pada masa yang sama, jumlah (A + G) mesti sama banyak dengan jumlah (T + C).
pleioblastouspleioblastusBiologiMikologiMempunyai banyak tunas atau cabang, misalnya spora liken yang mempunyai banyak tunas di seluruh permukaannya.
cell rich zonezon banyak selPerubatanTiadaSatu kawasan di tisu pupla gigi, di antara lapisan basal weil dan tisu-tisu pulpa lain, banyak mengandungi sel dan rangkaian kapilari. Sinonim: zon subodontoblas.
backloglantukPentadbiranTiadaKeadaan kegentingan yang dihadapi oleh pekerja apabila terlalu banyak beban kerja yang terpaksa ditanggung, dan menyebabkan banyak kerja lain yang terbengkalai.
Write Once Read Many (WORM)Tulis Sekali Baca Banyak (WORM)Teknologi MaklumatTiadaKaedah penyimpanan data dalam peranti storan yang hanya boleh dirakam sekali sahaja tetapi boleh dibaca banyak kali. Kawasan peranti storan yang telah digunakan untuk rakaman tidak boleh dipadam atau dirakam semula. Contoh peranti storan adalah seperti Ingatan Baca Sahaja (ROM), CD-ROM dan CD-R.
guanoguanoKimiaTiadaHimpunan tahi burung, kelawar, atau anjing laut, di tempat haiwan berkenaan banyak didapati, boleh dijadikan baja kerana banyak mengandungi nutrien tumbuhan.
oral stageperingkat oralPsikologiPsikologi UmumPeringkat awal kehidupan bayi yang banyak menumpukan perhatian kepada peranan mulut sebagai alat melahirkan keseronokan. Menurut Freud, sekiranya seseorang bayi kecewa atau makan dengan banyak, maka bayi itu dikatakan akan mempunyai trait mulut. Individu yang mempunyai trait mulut apabila dewasa akan memperlihatkan personaliti yang berkait dengan mulut seperti menggigit kuku semasa dalam keadaan tegang, pelahap semasa makan, suka bertengkar, sinis atau kuat mengumpat.
thin filmfilem nipisKomunikasiTiadaFilem yang terdedah kepada cahaya yang terlalu banyak dan menyebabkan kesan imejnya kelihatan cair dan keputihan-putihan. Filem negatifnya akan kelihatan terlalu gelap dan tidak mempunyai banyak imej maklumat.
12345678910...

Kembali ke atas