Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini.
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata belakang

Puisi
 

Ikan sengat ikan sembilang,
     Tebuk belakang ambil hati;
Kus semangat abang seorang,
     Tolak belakang ada ganti.


Lihat selanjutnya...(25)
Peribahasa

Belakang parang lagi kalau diasah nescaya tajam.

Bermaksud :

Biar bodoh sekalipun kalau belajar dengan bersungguh-sungguh, nescaya akan menjadi pandai juga. (Peribahasa lain yang sama makna: a. Lekuk batu dititik air selalu, b. Punggung lading kalau diasah, lama-lama tajam juga).

 

Lihat selanjutnya...(30)


Khidmat Nasihat

SoalanJawapanJenis SoalanTarikh Soalan
Salam satu Malaysia, Apakah terjemahan yang sesuai bagi "wallpaper background"? "background" ialah latar belakang, manakala "wallpaper" ialah hiasan latar. Mana yang sesuai digunakan antara yang berikut: hiasan latar latar belakang latar belakang hiasan latar hiasan latar belakang Terima kasih.Untuk makluman, tidak terdapat istilah bahasa Melayu yang khusus untuk "wallpaper background" dalam pangkalan data kami.  Oleh itu, padanan bahasa Melayu yang dicadangkan ialah hiasan latar belakang.Istilah17.08.2013
Selamat sejahtera, Adakah "tepian tulang belakang" sesuai bagi terjemahan "binding edge"?Bolehkah perkataan/frasa ini boleh diubah kepada "tepian belakang" sahaja? "tulang belakang" kedengaran pelik. Mohon penjelasan dan semoga perkataan ini boleh disemak semula kepada frasa yang lebih baik. Terima kasih.Kami mengambil maklum cadangan puan. Untuk makluman, padanan tersebut telah melalui jawatankuasa yang berautoriti memberikan padanan bahasa Melayu bagi sesuatu istilah.Penyemakan dan penterjemahan21.05.2015
1) Perlukah ada partikel 'kah' di belakang setiap kata tanya yang berada di hadapan ayat? Jikalau kata tanya itu berada di tengah-tengah atau belakang. bagaimanakah pula? 2) Adakah 'oh' itu kata seru dan perlukah meletakkan tanda seru di setiap belakang ayat yang mengandungi kata seru? 3) Bolehkah meletakkan partikel 'kah' di belakang perkataan yang bukan kata tanya? Misalnya, bolehkah, perlukah dan sebagainya.1. Partikel -kah sebagai kata penegas frasa predikat hanya berlaku apabila frasa predikat atau bahagian-bahagian yang ditegaskan itu mengalami proses pendepanan, seperti dalam contoh ayat berikut: Adakah awak sudah makan?

2. Oh bukannya kata seru, akan tetapi merupakan kata untuk menyatakan rasa terkejut (hairan, kecewa, menjadi yakin, dan lain-lain).

3. Untuk soalan nombor 3, boleh rujuk jawapan nombor 1.
Tatabahasa27.10.2015
Ayat aktif: Kamu mesti menyiram sayur-sayuran di belakang rumah. Ayat pasif 1: Sayur-sayuran di belakang rumah mesti kamu siram. Ayat pasif 2 : Sayur-sayuran mesti kamu siram di belakang rumah. Ayat pasif 1 atau ayat pasif 2 betul dan kenapa?Kedua-dua ayat pasif tersebut adalah betul. Ayat yang kedua ialah ayat pasif songsang.Tatabahasa14.02.2011
Selamat petang,apakah jawapan yang betul bagi soalan di bawah? Orang ramai yang menunggu kereta api itu diminta berdiri di _______ garisan kuning. A.hadapan B.belakangb. belakangTatabahasa01.12.2017
Apakah nama tempat duduk belakang basikal? lantin basikal?Menurut Kamus Dewan Edisi Empat, lantin ialah sejenis lampu, lentera.


Untuk makluman tuan, lantin juga bermaksud tempat duduk belakang basikal, yang merupakan dialek negeri Perak. Sehingga hari ini, Kamus Dewan belum menerima perkataan lantin, yang membawa maksud tempat duduk belakang basikal.
Tatabahasa19.04.2013
Tuan, Peribahasa manakah di bawah adalah betul? 1. Setinggi-tinggi terbang bangau, akhirnya hinggap di belakang kerbau. ATAU 2. Setinggi-tinggi bangau terbang, akhirnya hinggap di belakang kerbau. Terima kasihMenurut Kamus Istimewa Peribahasa Melayu, peribahasa yang betul ialah Setinggi-tinggi terbang bangau, hinggap di belakang kerbau juga.
Lain-lain22.03.2018
Apakah perbezaan antara penggunaan nian dengan kata penguat belakang lain? Saya mendapati satu soalan dengan wujudnya dua kata penguat belakang, iaitu nian dan benar, murid saya pilih jawapan benar, tetapi jawapan yang diberikan dalam buku itu ialah nian. Adakah cara-cara yang jelas bagi membezakan nian dengan benar?

Saudara/Saudari,

Kata penguat nian dan benar tergolong dalam kata penguat belakang yang hadir selepas kata adjektif. Nian bermaksud terlalu sangat ,amat, benar, dan sungguh. Dari segi hukum penggunaan kata penguat, kedudukannya boleh diletakkan pada sebelum atau selepas kata yang mengikutinya. Contoh:amat kuat, kuat amat, sungguh cantik dan cantik sungguh. Namun, ada juga kata penguat yang hanya boleh diletakkan selepas kata yang mengikutinya. Dalam konteks kata penguat nian dan benar, kedudukannya hanya selepas kata yang mengikutinya.

Jika mengikut sumber kami, tiada kesalahan sekiranya kata penguat nian dan benar digunakan dalam ayat sekiranya penggunaan kata penguat tersebut diletak selepas kata adjektif.  

Saudara/saudari eloklah sekiranya berhubung dengan pihak Kementerian Pelajaran Malaysia, kerana mungkin pihak mereka meletakkan sesuatu kriteria dalam cara penyemakan jawapan para pelajar.

 

Tatabahasa08.09.2012
Nama awak siapa? soalan saya ialah adakah penggunaan kata tanya siapa di belakang salah? ada sumber menyatakan ianya adalah salah dalam penulisan kerana tidak baku. adakah semua kata tanya tidak boleh digunakan di belakang ayat?Untuk makluman, kata tanya boleh hadir di depan ayat dan di belakang ayat. Sekiranya diletakkan di depan ayat, kata tanya perlu disertai partikel -kah. Contohnya:

Berapakah harga barang itu?
Harga barang itu berapa?

Siapakah yang datang semalam?
Yang datang semalam siapa?

Bilakah mereka sampai?
Mereka sampai bila?
Tatabahasa12.03.2012
Adakah perkataan 'jilidan sempurna dengan tulang belakang' ini betul untuk 'perfect bind with spine'? Ini adalah berkaitan dengan cara sesebuah buku itu dijilidkan. Terima kasih.Adakah perkataan 'jilidan sempurna dengan tulang belakang' ini betul untuk 'perfect bind with spine'? Betul iaitu 'jilidan sempurna dengan tulang belakang' bermaksud blok buku dijilid secara perfect sama ada di jahit benang terlebih dahulu atau terus secara jilidan sempurna atau perfect binding. Sekian terima kasih.Lain-lain28.01.2010
12345678910...

Kembali ke atas