Glosari Dielek Melaka

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan DialekMaksud Ayat
galau[gA.lAw]kata adjektifberkenaan bentuk pinggang yang lurus tidak kira orang kurus atau gemuk.Pinggang kau ni galau, tak cantek pakai kebaye. Pakai aje le baju kurong.]Pinggang engkau ini lurus, tidak cantik pakai baju kebaya pakai sahajalah baju kurung.
telinga tadah embon[t«.li.NA tA.dAh «m.bon] bentuk cuping telinga yang bahagian paling bawah ternaik sedikit.Anak kau ni telinga tadah embon, bagus![A.nA/ kAw ni t«.li.NA tA.dAh «m.bon bA.gus]Anak engkau ini telinga tadah embun, bagusl!
ale bangke[A.le bAN.k«] sejenis alat yang diperbuat daripada besi panjang yang pada satu hujung berbentuk seperti mata pahat, dan pada hujung yang satu lagi mempunyai bentuk yang bercabang dan melengkung. Alat ini boleh digunakan untuk mengopek kulit pokok kayu dan mencabut paku dengan mudah.Paku ni besau, umpil le paku ni gune ale bangke.[pA.ku ni b«.sAw um.pil l« pA.ku ni gu.n« A.le bAN.k«]Paku ini besar, gunakanlah ale bangke untuk mencabutnya.

Kembali ke atas